Ministar Nuhanović i dalje odbija davati informacije o isplatama iz Budžeta TK!

0
183

Dječiji dodatak, koji iznosi svega 20 KM, korisnicima je isplaćen tek za novembar 2013. godine. U boljem položaju nisu ni korisnici stalne novčane pomoći, a tu su i pripravnici iz reda boračke populacije kojima već peti mjesec nije uplaćena niti jedna KM naknade za rad. 

Dječiji dodatak, koji iznosi svega 20 KM, korisnicima je isplaćen tek za novembar 2013. godine. U boljem položaju nisu ni korisnici stalne novčane pomoći, a tu su i pripravnici iz reda boračke populacije kojima već peti mjesec nije uplaćena niti jedna KM naknade za rad. O isplatama stipendija iz prethodne školske godine, studentskim kreditima, beskamatnim sredstvima za stambeno zbrinjavanje boračke populacije i slično, suvišno je i govoriti. Na adresu redakcije RTV Slon danima pristižu upiti o datumima isplata iz Budžeta TK, no, od kada je novi ministar finansija Miralem Nuhanović zauzeo fotelju, novinari nisu u mogućnosti odgovarati na postavljena pitanja.  Naime, danima se upućuju pozivi na njegov broj.

Podsjećamo, ministar Miralem Nuhanović se prije nekoliko dana ipak javio na naš poziv, rekavši da informacije o tome kada će biti isplaćene socijalne  i druge naknade neće davati  u javnost, te da građani ne trebaju da znaju kakva je dinamika priliva budžetskih sredstava iz kojih se ove naknade isplaćuju, a izgleda da će tako i ostati.

Kontaktirali smo i Vladu TK, gdje nam je potvrđeno da će na novinarska pitanja resorni ministar odgovarati isključivo na press konferencijama. Pitamo se kada i gdje?  Sjednicama Vlade TK novinarima je već odavno onemogućeno prisustvo a na press konferencijama nakon njihovog završetka, obraćaju se pažljivo birani sagovornici.

Pored toga što čekaju mjesecima na isplate, građani će od sada morati čekati i sazivanje konferencije kako bi, možda, saznali informacije koje ih zanimaju.  Da je u TK uključen alarm za uzbunu pokazuju podaci o neisplaćenim sredstvima, među kojima su i pripravnici iz reda boračke populacije koji, za skoro pet mjeseci nisu dobili niti jednu KM za svoj rad, te su, kako kažu, apel za isplatu uputili prema svim nadležnim institucijama, ali do danas odgovora nema. Završava se i procedura za dodjelu stipendija za ovu školsku godinu, a još uvijek nisu isplaćene rate ni iz prethodne.

 „Mi imamo problem, nije samo sa stipendijama, sa svim ostalim, jer Ministarstvo za boračka pitanja je trenutno u dugu oko devet miliona KM, tako da dogovorom imamo kontinuirano kako ćemo isplaćivati. To je problem, ali mislim da će u narednom periodu biti nešto po tom pitanju riješeno“, ističe Zudin Mahmutović, ministar za boračka pitanja u Vladi TK.

Situacija u Budžetu TK je itekako zabrinjavajuća, što je od ranije svima poznato i svakako da je nemoguće očekivati da novoimenovana Vlada preko noći riješi probleme koji su se godinama gomilali. Naime, Budžet je za samo prva tri mjeseca ove godine u minusu za devet miliona KM. No, podsjetimo se prošle godine, kada su takođe isti budžetski korisnici najviše osjetili slab priliv sredstava. Međutim, tada su mogli dobiti bar ono najosnovnije pravo-pravo na informaciju, pa bila ona pozitivna ili negativna. Danas, zauzimanjem ministarske fotelje, Nuhanović je odlučio da informacije ne može davati nikako, osim na konferencijama, koje se upriliče sporadično ili nikako. 

(RTV Slon)