Ministar Hasić: Želimo potaknuti istinske poljoprivredne proizvođače

Sead Hasić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi TK danas je održao sastanak sa saradnicima kako bi  razmotrili trenutno stanje u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Bilo je  riječi i o poljoprivrednom obrtništvu na području Tuzlanskog kantona.

S obzirom da će u narednom periodu uslijediti donošenje novog Zakona o poticajima u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju Tuzlanskog kantona, resorni ministar Sead Hasić  održao je sastanak sa predstavnicima koji su bliski ovoj oblasti kako bi se pokušale na vrijeme iznaći smjernice za bolji položaj poljoprivrednika u 2014. godini.

„Nastojanje ove vlade i ovog ministra jeste da pokušamo  kroz podsticaje potaknuti istinske poljoprivredne proizvođače, da probamo zaposliti što veći broj ljudi, da probamo ljude koji koriste državno zemljište obavezati  na način da svoje obaveze ispunjavaju blagovremeno“-kazao je ministar Hasić.

U novi zakon se želi, između ostalog, uvrstiti i registracija obrta kao jedne od mogućnosti bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom , te da se u konačnici na području Tuzlanskog kantona povede više računa o javnim sredstvima, kako bi se više sredstava stavilo u obrt na način da društvena zajednica ima koristi od poljoprivredne proizvodnje- istakao je ministar Hasić.
Poseban akcenat sastanka je stavljen na poticanje poljoprivrednika kao budućih obrtnika, za što su određeni minimalni uslovi.

„Bitno je da ima državljanstvo, ličnu, potvrdu od zemljišta koja je veoma bitna. Pošto nam nisu gruntovne knjige usaglašene sa katastarskim , a samo je gruntovno vlasništvo, poljoprivrednici će morati napraviti neki ugovor o zakupu i to je više neka forma“-istakao je Petar Simić, ministar razvoja i poduzetništva u Vladi TK.

CentralnoGrijanje

Na novinarsko pitanje o isplati poticaja, ministar Hasić je dao sljedeći odgovor:

 „Očekujemo do kraja januara da bi kredit trebao biti odobren Vladi TK, na način da se svi podsticaji za 2012. godinu završe u januaru mjesecu. Molim poljoprivredne proizvođače da imaju strpljenja“.

Ministar Hasić ponovo podsjeća da isplata poticaja kasni isključivo zbog slabog punjenja Budžeta TK.

(RTV Slon)