Mine ne prestaju odnositi živote u BiH

Nevladina organizacija “Inicijative preživjelih od mina“, uime Koordinacione grupe za pomoć žrtvama mina u BiH, upozorava da mine nastavljaju da odnose živote u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju ove organizacije se navodi da su u prvoj sedmici januara stradale četiri osobe, uključujući i jedno smrtno stradalo dijete. 

– Dok čekamo na reakcije nadležnih, ukoliko ih uopšte bude, na nastavak stradanja građana u minskim incidentima u BiH, želimo podsjetiti na obaveze državnih institucija prema usvojenoj državnoj Strategiji protivminskog djelovanja za period 2009. – 2019. – navodi se u saopćenju.

Ističe se da je jedini siguran način prevencije minskih incidenata i novih stradanja uklanjanje mina s kontaminiranih površina i njihovo uništavanje. 

U saopćenju se navodi da je već sada evidentno da su, nakon prvih pet godina provedbe Strategije protivminskih djelatnosti, učinci u redukciji minski sumnjive površine daleko ispod planiranih. Ostvareno je manje od 40 posto planiranih ciljeva humanitarnog deminiranja.

CentralnoGrijanje

– Nastavi li se ovakvim tempom, u kojem se godišnji učinci konstantno smanjuju u odnosu na prethodnu godinu, BiH neće ni izdaleka postići projektovane rezultate strategije i dugo nakon 2019. godine će ostati kontaminirana minama i eksplozivnim sredstvima zaostalim iz rata – ističe se u saopćenju.

Uoči Treće Revizijske konferencije o zabrani mina u junu 2014. godine, Međunarodna kampanja za zabranu mina poziva sve zemlje, pogotovo one ugrožene minama, da prihvate izazov, učine dodatne napore i obavežu se na što je moguće skoriji završetak započetih poslova koji se tiču smanjenja negativnog uticaja mina. 

Koordinaciona grupa za pomoć žrtvama mina, sastavljena od nadležnih ministarstava i organizacija civilnog društva s ciljem koordinacije programa podrške žrtvama mina u BiH, poziva nadležne institucije da iskoriste ovu priliku i pokušaju da nadoknade propušteno.

– To bi za nadležne institucije značilo da bi trebalo da poduzme korake koje su sami predvidjeli u postojećoj Strategiji protivminskog djelovanja uključujući reviziju strategije i pravljenje realnog, ali ambicioznog plana, kako mobilizirati resurse u cilju postizanja krajnjeg cilja – BiH bez mina do 2019. godine – navodi se u saopćenju.

(Fena)