Milanović: Stanovništvo se mora pripremiti za evakuaciju

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas da stanovništvo na sisačkom području mora biti spremno za evakuaciju zbog poplava. “Prema ono što sam čuo i vidio, stanje nije dobro. Moramo biti spremni i na evakuaciju stanovništva”, rekao je Milanović nakon što je helikopterom obišao poplavljena područja. On je naveo da Hrvatska, uprkos velikom angažmanu svih službi, nema dovoljno novaca da svuda gradi nasipe, javili su hrvatski mediji.

“Treba razmisliti o modelu da naselja u kojima ima manje stanovništva evakuišemo, ljude osiguramo, nadokadimo im štetu, jer će to, vjerovatno, biti jeftinije nego svugdje graditi nasipe”, rekao je Milanović.

Direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić rekao je da vodostaji Kupe i Save u Sisku stagniraju, ali da voda u naseljima uz Kupu, posebno u Letovaniću, i dalje raste. Sisačko-moslavački župan Marina Lovrić Merzel proglasila je vanredno stanje za područje opštine Jasenovac zbog ozbiljne opasnosti od poplava.

Najviši vodeni talas Kupe i Save prošao je sisačkim područjem, u opadanju su i vodostaji Gline i Une, ali prijete zaobalne vode koje su u porastu, saopšteno je iz Hrvatskih voda. Rijeka Kupa poplavila je naselje Nova Drenčina i Mošćenica, rijeka Petrinjčica područje opštine Petrinja, a vode iz Odranskog polja rastu u mjestu Sela na području Siska.

CentralnoGrijanje

Više stotina pripadnika hrvatske vojske pomažu u izgradnji nasipa u opštini Lekenik i brane od poplava put Sisak – Zagreb.

Oružane snage Hrvatske drže u pripravnosti još 1.000 vojnika koji će biti angažovani ako stanje bude pogoršano.

(Vijesti.ba)