Merkel traži rješenje za djecu iz Konjević-Polja

0
113

Njemačka vlada i ured kancelarke Angele Merkel upoznati su s problemom djece iz Konjević-Polja, kojoj je onemogućeno učenje na maternjem jeziku, te traže da se za njih ubrzo nađe rješenje, odnosno da se sve strane okrenu pragmatizmu i kompromisima.

Ovo je, u najkraćem, odgovor ureda njemačke kancelarke na pismo Bosanskog akademskog kruga (BAK) u Minhenu, na čijem je čelu dr. Bisera Suljić-Boškailo, a koji je zatražio pomoć u rješavanja problema djece iz Konjević-Polja.

U odgovoru, odaslanom putem ministarstva vanjskih poslova Njemačke, između ostalog se navodi i da je njemačkoj vladi veoma stalo do ljudskih prava, a posebno prava manjina, zbog čega s velikom pažnjom u saradnji s internacionalnim partnerima prati stanje u BiH te kroz savjete i brojne projekte čini sve kako bi se situacija popravila.

– Generalno nam je stalo da djeca u Konjević-Polju što je moguće prije pođu u školu. OSCE je u intenzivnom kontaktu s resornim ministarstvom RS. Uvjereni smo da je, na osnovu razgovora koje smo imali s predstavnicima Ambasade Njemačke u BiH, moguće doći do rješenja – kaže se u pismu ministarstva vanjskih poslova Njemačke. 

Suljić-Boškailo kazala je da će se BAK i dalje boriti da svako dijete u BiH bude sretno zato što ide u školu.

(Avaz.ba)