Mehmed Mujić: ”Školujte se. Sa obrazovanjem ćete sve probleme riješiti”

Tridesetčetvreogodišnji Mehmed Mujić iz Kiseljaka kod Tuzle, aktivista romskih nevladinih organizacija magistrirao je na Univerzitetu u Tuzli, kako bi vlastitim primjerom potakao na obrazovanje i druge Rome. ”Mene je probudila moja savjest”, kaže on. ”Bio sam glasnogovornik nevladinih organizacija. Bio sam i član Unije nezavisnih novinara. Radio sam na informisanju Roma. Vidio sam tako da je vrlo malo visokoobrazovanih, a želim da dođe do tranformacije u procesu integracije Roma. Da budu ravnopravni građani. Tuzlanski kanton je dosta uradio. Otkako sam ja počeo da se bavim tim, 80 djece je završilo srednje škole.”

Ovaj referent Ministarstva obrazovanja Tuzlanskog kantona za pitanja Roma u svojoj kancelariji Pedagoškom zavodu u Tuzli svakodnevno se konsultuje s učenicima i roditeljima o napretku i problemima u školi. Savjetovanja je započeo još prije deset godina kad je osnovao organizaciju Evropski put Roma.

”Čim sam završio fakultet zahvaljujući Vladi Tuzlanskog kantona dobio sam posao referenta u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK.  Moja je obaveza bila da što više djece uvedem u obrazovni sistem, jer nisam htio samo na tom putu da budem samo ja. Najveći broj Romske djece imamo u OŠ Kiseljak i u Drugoj osnovnoj školi u Živinicama.”

Sva djeca vole školu, bez razlike uvjerili su se i nastavnici kaže Mujić, samo kad svi imaju jednake uslove. Zato urgira da svi Romi na vrijeme, s početkom školske godine nabave udžbenike. Iako ih je manje u srednjim, nego u osnovnim školama mladi Romi se uz kvalitetne savjete i pomoć u nabavci literature ipak olučuju nastaviti obrazovanje, najčešće u stručnim školama.

”Na osnovu baza podataka o završenoj osnovnoj, kontaktiram s roditeljima, upisujem djecu u razne profile škole”, kaže Mujić. U Medicinskoj i Saobraćajnoj znatno se povećeo broj romske djece. ”Bitno je da se ovo stanje mijenja i da se ispune akcioni planovi za obrazovanje i zapošljavanje.”

CentralnoGrijanje

Romi, kaže Mujić strahuju od diskriminacije što ih često sprečava da probaju studirati. Lične predrasude o tome razbio je nakon što je diplomirao, a onda i magistrirao na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport. Najvažnije mu je bilo što ga, kaže, kolege nisu gledale drugačije, pa nije imao problema zajedno s njima učiti i vježbati.

Osnovna teza na kojoj zasniva svoj rad je da će obrazovani i zaposleni roditelji zasigurno školovati svoju djecu.

”Šaljem poruku svim Romima. Da ne budem samo ja magistar. Školujte se, jer sa obrazovanjem ćete sve probleme riješiti.”

Ovaj Tuzlak ostvario je svoj san. Član je Vijeća nacionalnih manjina Federacije Bosne i Hercegovine, vijećnik u Općinskom vijeću Tuzla, i dobitnik tuzlanske Plakete sa zlatnim grbom. Ali još ni izbliza nije ispunio svoj zadatak, da svim Romima u Bosni i Hercegovini omogući jednake mogućnosti za školovanje. Radni će vijek provesti služeći svome narodu.

rtvtk

OSTAVITI ODGOVOR

Vaš komentar
Molimo upišite vaše ime