Međugorje – Bijača: Uz vatromet otvoreno 10 km moderne ceste

Otvorena je dionica autoceste od Međugorja  do Međunarodnog graničnog prijelaza Bijača odnosno Kravice  – Zvirovići) porukom direktora JP Autoceste FBiH Ensada Karića koji je kazao da se na ovome neće stati uprkos pritiscima pa čak i prijetnjama koje su dobijali, piše bh. novinska agencija Patria.

– Ovo nije politički, već životni projekat JP Autoceste, a nadam se i šire zajednice jer mi gradimo da spajamo  – poručio je Karić.

Karić je vrpcu presjekao sa Marijanom Prkačin uposlenicom Autocesta FBiH, bivšom stipendisticom i Mijom Jajlom sadašnjim stipendistom, uz poruku da su to budući graditelji, nakon čega je uslijedio vatromet.

Inače, izgradnja ove dionice Vc je jedna od najzahtjevnijih dionica na kojoj je izgrađen most Studenčica koji je visok 90 metara, a koji kako je kazao Karić ostavlja bez daha i stručnjake i obične građane.

Izgrađen je i most Trebižat, jedan vijadukt i tunel Bijela Vlaka. Ono što svi poručuju sa ove svečanosti jeste da će BiH postati veliko cestovno gradilište, a da otvorenje ovih 10 km znači veći broj turista i onih koji posjećuju hercegovačke ljepote u Međugorju, Počitelju i Mostaru.

CentralnoGrijanje

Damir Hadžić, ministar prometa i komunikacija BiH ponovio je da otvorenje ove autoceste znači mnogo ne samo za lokalnu zajednicu već i za cijelu BiH.

Vjekoslav Bevanda, premijer BiH kazao je u uvodnom obraćanju da je prije ovoga bio u Međugorju gdje se družio sa Marinom Čilićem osvajačem US Opena i da su njegove suze u očima pokazale koliko voli ovu zemlju.

– S istom radošću kao što sam prihvatio druženje s Čilićem, došao sam na otvorenje ceste. Prisustvo svih vas ovdje izvršne i zakonodavne vlasti pokazuje da nam je stalo i ja se nadam da će BiH postati cestovno moderno čvorište. Danas jedan čovjek u Međugorju reče „konačno s juga“ i ja se nadam da ovo nije kraj i da ćemo uskoro otvoriti autocestu do Počitelja – kazao je Bevanda.

(NAP)