Manifest “Nova Bosna i Hercegovina”

0
167

GRAĐANI Bosne i Hercegovine okupljeni u grupu Udar i Revolt za promjene u BiH poslali su priopćenje u kojem donose listu zahtjeva u zakonodavstvu, ustavu i trenutnom demokratskom poretku. Priopćenje pod nazivom “Manifest “Nova Bosna i Hercegovina”” prenosimo u cijelosti.

“U ime našeg naroda, naše braće i sestara, naše djece i njihove budućnosti, mi, državljani Bosne i Hercegovine za čiju zastavu su, braneći je od zla fašizma i nacionalizma, prolijevali krv naši očevi i djedovi, zahtijevamo u ovoj državi fundamentalne promjene u zakonodavstvu, ustavu i trenutnom demokratskom poretku.

Stanje u državi je katastrofalno. Narod živi na rubu egzistencije, a poredak države uspostavljen dejtonskim sporazumom je neodrživ. U cijeloj državnoj političkoj mašini (javnim poduzećima, općinama, kantonima, federaciji i državnim institucijama vlasti, svim agencijama na državnim nivoima) vlada korupcija čije bi okončanje trebalo završilo hapšenjem većine iz političkog vrha i poznatih korumpiranih profesora, direktora, vlastodržaca i oduzimanjem njihove nelegalno stečene imovine, kako bi se novi koji se usude zauzeti fotelje naučili za sva vremena da ce ih čekati ista sudbina njihovih prethodnika, ukoliko pomisle napraviti isto narodu Bosne i Hercegovine. Sva oduzeta imovina treba biti upotrebljena u povećanje i poboljšanje ekonomskog statusa zemlje.

Svaku minimalnu promjenu sistema je nemoguće izvršiti, jer ta ista korupcija ima nacionalističke korijene fokusirane prema tri narodnosti postavljenje u Bosni i Hercegovini. Takav sistem ne može opstati i ne smije opstati. Ekstremni religionizam, podjela na narodnosti i korupcija u političkoj mašini su već godinama uništavali i dijelili Bosnu i Hercegovinu, dok njen narod pati i nema novaca za osnovne životne potrebe.  Privatizacijom prezaposlenih i zaduženih državnih firmi, država je samo osigurala njihove stečaje. Investitori ili su opljačkali firme i otjerali radnike ili su investirali svoj novac u te firme i bankrotirali.

Država puni svoj prezaduženi budžet teroriziranjem onih koji su se usudili imati išta privatno u ovoj državi,  šalje im porezne inspekcije da utvrde njihov nezakonit rad, a nisu sebe podvrgli istom tretmanu, jer ne vide da je nemoralno da oni zgrću za sebe i svoju djecu jer su na položajima, a ne misle na nas koji to promatramo i slažemo u svoje duše, tješeći se “bit će bolje, i Bog sve vidi”.

Sa ciljem, da se pravda vrati narodu, i da narodno postane narodno, a svi koji su sposobni da mogu sebi zaraditi više neka to rade i na taj način pokažu da je bolje moguće postići radom, a ne položajem. Svi vi koji ste se dočepali direktorske fotelje i uposlili sve svoje, od sina, komšije, ljubavnice do unuka, neka vam je ovo nauk, da se sa pravdom ne treba igrati, jer ona je dostižna za svakoga, i svakome će se suditi po učinjenom, bez obzira na funkciju koju obnaša.

Mi, Bosanci i Hercegovci imamo sljedeće trenutne zahtjeve od vlade da bi učinili našu državu sigurnijom, pogodnijom te omogućili nama i našoj djeci perspektivu za bolji život:

MANIFESTO

– Oslobođenje mirnih protestanata iz zatvora.
– Trenutna ostavka premijera Hamdije Lipovače.
– Reviziju ušteđevine dužnosnika stečene na funkcijama koje je obavljao.
– Reviziju davanja ministarstava, poljoprivrednicima, nevladinim organizacijama, pojedincima i retroaktivno oduzimanje nelegalno dodijeljenih sredstava.
– Smanjenje plaćaa političarima na apsolutni minimum, sve dok država ne postigne cifru od 10 posto nezaposlenih građana.
– Revizija budžeta na svim nivoima.
– Uspostava anti-korupcijske policije, koja će biti financirana i pokretana nezavisno od državne uprave, te čiji će predsjednik biti nestranački opredijeljen i izglasan na demokratskim izborima svakih 10 godina.
– Uvod većih poreza na uvezene artikle izvan države, osim na one koji se ne mogu proizvoditi na domaćem teritoriju, te promocija domaćih proizvoda prehrane i proizvoda.
– Besplatno zdravstveno osiguranje za sve državljanine, koje će biti financirano iz budžeta države.
– Izglasavanje obaveznog izlaska na izbore, uz uvjet nemogućnosti ostvarivanja osnovnih prava na umirovljenje, u slučaju oglušivanja na izbore.
– Demokratsko građansko glasanje svih novodonesenih zakona po uzoru na švicarski sistem.
– Uvid u cjelokupni rad svih javnih dužnosnika, kroz revizorske izvještaje.
– Formiranje crne liste zaposlenika iz javnog sektora, koja će onemogućiti njihovo ponovno zaposlenje, u slučaju da im se dokaže da su oštetili državu ili građanina.
– Minimalna 6-mjesečna revizija rada sudaca na svim nivoima vlasti, i javna prezentacija istih na web portalima.
– Izmjena zakona o radu u javnim institucijama, vezana za odgovornost radnika osobnom imovinom.
– Povećanje plaća prosvjetnim radnicima u osnovnim i srednjim školama i njihova OBUKA u cilju podizanja svijesti o osnovnim ljudskim vrijednostima.
– Ukidanje plaća svim državnim službenicima i ministrima odmah po prestanku njihovog mandata.
– Revizija nelegalno privatiziranih javnih poduzeća.
– Hitno formiranje komisije za pokretanje stranih investicija i početak pregovora sa firmama koje su već pokušavale ulagati u BiH, ali nisu htjele davati mito.
– Pravedno zapošljavanje mladih sa burze, uvodeći socijalnu kategorizaciju nezaposlenih
te ponovno pokretanje industrije.
– Vratiti u fotelje kvalificirane direktore, nestranački opredijeljene, koji imaju znanje i spremnost da promjene stanje u firmama *BHtelekom, Elektroprivreda – uključujući Termoelektranu Tuzla u kojoj se zapošljavaju ljudi bez struke i znanja za posao koji obavljaju, vraćanje dostojanstva rudnicima u Tuzli u koje ne dolaze osnovna sredstva za rad jer Sarajevo nije odobrilo.
– Kupovina mjernih stanica za sve vrste zagađenja zraka u Lukavcu i Tuzli, kao najzagađenijim sredinama u BiH.
– Kupovina mjernih stanica za zagađivanje vode od strane samovoljnih državnih i privatnih firmi.
– Formiranje registra malignih oboljenja za cijelu državu.
– Povećanje broja inspektora za hranu, ekologiju, rad i korupciju, sa ciljem uvođenja boljih uvjeta za život građana, jer ukoliko ovo ne napravimo obolit ćemo cijelu naciju i fizički i psihički.
– Povrat poreza u gradove u kojima je isti naplaćen.
– Pravilna raspodjela državnih agencija na sve gradove u BiH, a ne koncentracija istih u Sarajevo.
– Otvaranje aerodroma u Tuzli.
– Uvesti kampanju za naplatu poreza od svih privatnih osoba, firmi, kafića, pekara, trgovina sa ciljem povećanja svijesti građana o činjenicama da ukoliko ne traže račun za PDV od 17% a plate robu, onda taj novac ide vlasniku radnje, a ne u penzije.

U sljedećim godinama očekujemo sljedeće promjene u upravi:

– Ostavka Bakira Izetbegovića i Nebojše Radmanovića predsjednika Bosne i Hercegovine, te prijelazno preuzimanje vlasti od strane Željke Komšića (Gosp. Komšić je educiran u jednoj od top 5 svjetskih institucija u smijeru političkih nauka. dok Izetbegović ima diplomu arhitekta a Radmanović diplomu sa filozofskog fakulteta.)
– Zakon u Bosanskohercegovačkom državnom ustavu koja će zabraniti postojeće i buduće nacionalističke i religiozne političke partije i opredijeljene stranke.
– Ukidanje kantona i entiteta, sa ciljem smanjenja javne potrošnje.
– Ujedinjenje Bosne i Hercegovine kao cjeline.
– Izgradnja Bosanskohercegovačkog građanskog identiteta umjesto identiteta narodnosti.
– Raspuštanje političkog utjecaja iz sistema javnih škola i firmi.
– Ostavka svih nacionalno-religiozno opredijeljenih političara.
– Početak pristupnih ugovora sa NATO savezom i Europskom Unijom.

Nakon ispoštovanja ovih trideset i sedam navedenih tački, Bosna i Hercegovina će biti na pravom putu reintegracije. Svi želimo bolju budućnost te ćemo je postići našim ujedinjenim naporima.

S poštovanjem,

Državljani Bosne i Hercegovine”, stoji u priopćenju grupe Udar i Revolt za promjene u BiH.

(Tuzlarije)