MALVERZACIJE: PIO kasni s uplatama bankama, a penzionerima se obračunavaju kamate

Zbog kašnjenja uplate Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje bankama, kreditno zaduženim penzionerima iz banaka stižu obavijesti o zaračunatim kamatama, piše bh. novinska agencija Patria.

Nekoliko penzionera za agenciju Patria kazalo je kako im već mjesecima dolaze obavijesti iz banaka o kašnjenju uplate kreditnih rata.

– Mi penziju dobijemo do 10. u mjesecu, a oni ratu uplate 20. ili 23. i zbog toga nam se obračunavaju kamate. To je naš novac i ne znam šta čekaju s uplatama. Ionako nas je teška situacija natjerala na kredit sad još i kamate da plaćamo – navode penzioneri.

CentralnoGrijanje

Amel Lizde, portparol PIO/MIO FBiH navodi da je razlog u tome što kasni isplata penzija. No, znajući da penzije maksimalno budu isplaćene sedam dana od početka isplate, postavlja se pitanje zašto se čeka još sedam dana prije uplate obaveza bankama.

– Ima neki redoslijed, kad se isplate sve penzije, onda se isplaćuju obaveze prema bankama i to kasni. Onda banke obračunavaju kamate zbog kašnjena. Ali mi smo rekli svim penzionerima da se mogu nama obratiti i mi ćemo im nadoknaditi taj trošak što banke njima obračunaju. Neće biti niko zakinut što se toga tiče – kazao je Lizde.

Na pitanje da li koriste novac penzionera prije nego ga uplate bankama, Lizde je kazao da to ne rade već čekaju da se isplati i posljednja penzija. Agencija Patria saznaje i da je veliki broj penzionera tek u bankama saznao za kašnjenje uplata kada su htjeli provjeriti zašto im stižu obavještenja o kamatama.