Maloljetnik priznao da je silovao djevojčicu u liftu

Sutkinja za prethodni postupak Općinskog suda u Zenici Sonja Radošević jučer je, na prijedlog Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, odredila jednomjesečni pritvor Tomislavu Brtainu, osumnjičenom za monstruozno silovanje 11-godišnjakinje u srijedu uvečer, koje je uznemirilo cijelu bh. javnost.

Kobni susret

Tomislav Brtain je, prema dosadašnjem toku istrage, pratio i u liftu zgrade u kojoj djevojčica stanuje, silovao 11-godišnjakinju koja se vraćala iz obližnje škole.

Zločin se dogodio u najstrožijem centru Zenice, a škola ove učenice udaljena je od kuće samo stotinjak metara. U Kantonalnoj bolnici Zenica potvrđeno nam je da je djevojčica nakon hospitalizacije operisana te smještena na Odjeljenju dječije hirurgije i da je njeno zdravstveno stanje stabilno.

Dežurna sutkinja odredila je pritvor zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo spolni odnošaj s djetetom, kao i zbog naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo za koje se sumnjiči, a za koje je propisana kazna zatvora od najmanje pet godina ili kazna dugotrajnog zatvora.

CentralnoGrijanje

Protiv Brtaina su do sada podnesene tri krivične prijave zbog bludnih radnji, jer je, prijeteći nožem, prisiljavao djevojčice na oralni seks. I njegova baka prijavila ga je zbog zlostavljanja.

Pripremni postupak

U pripremnom postupku, u kojem je sadržan i prijedlog za određivanje pritvora, utvrđena je osnovana sumnja za krivično djelo s obzirom na to i da je osumnjičeni u cijelosti priznao izvršenje.

Kako nam je potvrdila Alisa Radončić, portparol Općinskog suda u Zenici, njegov staratelj i branilac po službenoj dužnosti nisu se protivili određivanju pritvora.

(Avaz.ba)