Mali simptomi ozbiljnih bolesti

0
140

Često zanemarujemo manje simptome i znakove promjena na našem tijelu vjerujući da smo potpuno zdravi i da nema razloga da na njih obraćamo posebnu pažnju.

Često zanemarujemo manje simptome i znakove promjena na našem tijelu vjerujući da smo potpuno zdravi i da nema razloga da na njih obraćamo posebnu pažnju.

Ipak, postoje neke naizgled bezazlene stvari koje ukazuju na ozbiljne bolesti.

Neotpornost na viroze: Ako ste skloniji virozama, to može značiti da treba da ojačate imunološki sistem ili da ga je nešto već napalo. Možda vam nedostaje vitamin C ili vas je napao virus.

Ne bi bilo loše da napravite krvne pretrage kako biste bili sigurni da nije nešto što bi vas trebalo ozbiljno zabrinuti.

Poremećaj spavanja: Ako patite od bilo kojeg oblika nesanice, to je znak da ste pod velikim stresom.

Dok spavamo naše tijelo smanjuje nivo kortizola. Ali, kada smo pod stresom, to se ne događa i to nas izbacuje iz ravnoteže: naše se tijelo bori kako bi obnovilo samo sebe i napunilo baterije. Zbog toga s vremenom postajemo sve iscrpljeniji i skloniji raznim bolestima jer naš imunološki sistem ne radi onako kako bi trebalo.

Stalno ste umorni: Ako spavate i više nego dovoljno, a poslijepodne osjećate umor, to može ukazivati da imate problem sa štitnom žlijezdom. Naime, tijelo iskoristi svu energiju koju ima ujutro, a ona se ne nadoknađuje na pravi način. Sve to može dovesti do situacije da je tijelo iscrpljeno jer vas pokušava zaštititi od raznih toksina iz okoline.

Kada vam se ovo počne događati, skloniji ste drugim zdravstvenim problemima, pa bi bilo dobro otići ljekaru i provjeriti štitnu žlijezdu.

Ispucale usnice: Može vam se činiti da su vam usne ispucale zbog vjetra i da su za to krive vremenske neprilike. Međutim, ispucale usne, posebno u uglovima, znak su da vam nedostaje vitamin B12, što može uzrokovati anemiju.

Zato ako su vam usne ispucale, prilagodite prehranu, potražite dodatke u apoteci ili posjetite ljekara koji će se pobrinuti da vam na adekvatan način poboljša krvnu sliku.

Više niste tako visoki: Kako starite, tako postajete niži. No, postoji tačno određena brzina kojom se to događa. Primijetite li da ste se “prebrzo” snizili, to može ukazivati na probleme sa kostima, odnosno na razvoj osteoporoze. Kod osteoporoze kosti su sklonije lomovima pri padu, a dolazi i do iskrivljenosti kičme. Otkrivanjem ove bolesti u ranoj fazi možete usporiti njen razvoj.

Mokraća vam je previše žuta: Važno je obratiti pažnju na boju mokraće jer je to jedan od najboljih pokazatelja opšteg zdravstvenog stanja. Ako unosite dovoljno tečnosti u organizam, mokraća bi trebalo da bude bistra i gotovo prozirna, prenose Nezavisne.

Međutim, ako je uprkos unosu tečnosti vaša mokraća tamnožuta, to može ukazivati na probleme sa bubrezima. Povećajte unos tečnosti i vidite pomaže li vam to, ali pijte samo vodu. Ostane li stanje nepromijenjeno, provjerite u kakvom su vam stanju bubrezi.

Učestali problemi s tenom i kožom: Utvrdite li da redovno imate akne, ekceme ili neke druge smetnje na koži, to može biti ozbiljniji problem, a ne samo znak da koristite pogrešne proizvode ili nebrige o koži.

Može biti riječ o alergijskoj reakciji ili ste pod prevelikim stresom, zbog čega vam tijelo daje znak da treba da usporite.

Vaša je koža najveći organ koji imate i često tijelo baš putem kože vrišti da mu pomognete te nudi znakove da nije sve tako dobro kao što ste mislili.

(24sata.info)