Makedonija: Balkanske zemlje intenziviraju borbu protiv ilegalne trgovine oružjem

0
115

Ministrica unutrašnjih poslova Makedonije Gordana Jankulovska juče je održala radni sastanak s predstavnicima policije iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Turske, Srbije, Albanije, Bugarske i Kosova kao i iz zemalja Skandinavije na kojem se razgovaralo o zajedničkoj borbi protiv ilegalne trgovine oružjem, javlja Anadolu Agency (AA).

Na sastanku su učestvovali i glavni tužilac Makedonije Marko Zvrlevski i šef Ureda za javnu sigurnost Makedonije Mitko Čavkov, kao i brojni gosti iz zemalja regije.

Okupljeni su na sastanku razgovarali o formiranju stručnog tima koji bi provodio aktivnosti u vezi sa borbom protiv ilegalne trgovine oružjem u regiji.

Ministrica Jankulovska je tom prilikom izjavila da kriminalne grupe većinu zemalja Balkana koriste kao tranzitne zemlje za ilegalnu trgovinu oružjem.

Naglasila je kako se održavanjem ovakvih i sličnih sastanaka mogu razmijeniti mišljenja i iskustva kako bi se priječili “putevi kojima se na ilegalan način prodaje oružje”.

Čavkov je istakao da je potreban visok stepen strateške saradnje između zemalja regije u odlučnijoj borbi protiv ilegalne trgovine oružjem na Balkanu.

U ime danske policije prisutnima se obratio Ole Drost koji je kazao da su ovakvi sastanci odlična prilika za razmjenu ideja i iskustava, dodavši kako će Danska pomoći zemljama regije na tom putu.

(AA)