Lukavčani protestovali zbog odbijanja eksproprijacije

0
134

Stanovnici Mjesne Zajednice Hrvati u Lukavačkoj općini već drugi put  u posljednjih mjesec i po dana blokiraju put koji vodi ka kopu Šikulje. Razlog njihovog nezadovoljstva je, kako navode to što Rudnik „Kreka“ odbija eksproprijaciju, odnosno stambeno zbrinjavanje mještana čije kuće se nalaze u opasnosti od urušavanja.

Mjesta za život u blizini površinskog kopa Šikulje, praktično nema. Odsječeni od centra grada, oni koji su ovdje izgradili kuće, život u blizini kopa nazivaju pravim paklom. Žive u strahu, spavaju i bude se u strahu. Naime, porodice koje ovdje stanuju strahuju da će im se domovi urušiti usljed svakodnevnih iskopavanja i erozije zemljišta, koje na ovom području vrši Rudnik „Kreka“. Kako kažu, jedino im preostaje da se bore za hitno iseljavanje, te domove grade na drugom mjestu, što dalje od kopa.

„Nemamo nikakvih uslova, vode ,struje, puta. Nije više uslovno živjet, kuće su ispucale“, ističe Nermin Husejnović, mještanin MZ Hrvati.

Mještani mjesne zajednice Hrvati, od 2009. godine čekaju da se okonča proces eksproprijacije, odnosno stambenog zbrinjavanja porodica koje žive oko stotinjak metara od površinskog kopa. Prije 18 mjeseci, u suradnji sa Rudnikom „Kreka“ iseljeno je nekoliko porodica, dok ostali mještani čekaju da se proces ekspropijacije sa rudnikom okonča. Prema njihovim riječima, Rudnik iz mjeseca u mjesec odbija njihove zahtjeve.

„Naši su zahtjevi da dođemo do kompromisa, do dogovora. Nažalost, zadnja tri mjeseca vršimo intenzivne pregovore sa gospodom iz površinskog kopa Šikulje i Rudnikom Kreka, no stalno nas prolongiraju i lažu.“ ,keže Nermin Husejnović.

Dogovor između mještana i Rudnika Kreka bio je da se do 20. januara napravi kompromis o eventualnom rješenju. Nakon najavljene blokade puta prema kopu Šikulje, JP Elektroprivreda BiH dd Sarajevo, zavisno društvo Rudnici Kreka Tuzla, uputili su odgovor na najavljenu blokadu. u kojem stoji da su u toku aktivnosti za pokretanje inicijative da se izmjenom Zakona omogući isplata naknade za bespravno izgrađene objekte, te apelovali na stanovnike u ovom području da, uvažavajući navedene okolnosti, obustave proteste. Mještani pak ističu da će u svojim zahtjevima istrajati.

(RTV Slon)