Los Angeles zabranio elektronsku cigaretu na javnim mjestima

Američki grad Los Angeles jednoglasno je u utorak usvojio zabranu elektronske cigarete na javnim mjestima, kao što su radni prostori, restorani i barovi. Zabrana će se odnositi također na parkove, plaže, diskoteke i zone za zabavu na kojim je inače zabranjeno pušenje.

E-cigareta, prezentirana kao način da se prestane pušiti, omogućava korisnicima da inhaliraju nikotinsku paru, ali stručnjaci tvrde da ne znaju koje su posljedice korištenih hemijskih proizvoda.

– Manje opasno ne znači bez opasnosti – izjavio je dr. Jonathan Fielding, direktor zdravstvenih službi u Los Angelesu. – Iako manje opasne od tradicionalnih cigareta, neke e-cigarete predstavljaju opasnost za zdravlje – kazao je on.

Industrija elektronskih cigareta cvjeta u SAD-u, s ostvarenom zaradom između jedne i 1,7 milijardi dolara u 2013. Prodaja je porasla za devet puta od 2010. do 2012. godine, prema nekim studijama.

CentralnoGrijanje

Zakonska regulativa varira od jedne do druge američke države, ali je elektronska cigareta općenito zabranjena u vozovima i avionima, a zabranjena je njena prodaja maloljetnicima.

Nekoliko evropskih i latinoameričkih država također je zabranilo e-cigaretu.

(FENA)