Ljekoviti koktel protiv visokog pritiska

0
108

Cvekla, mrkva, med…. Dovoljno je popiti 250 ml soka od cvekle da bi se pospješila cirkulacija u krvnim sudovima mozga i smanjio rizik od demencije u starosti.

Sipajte u teglu; 1 čašu svježe iscijeđenog soka mrkve, 1 čašu svježe iscijeđenog soka cvekle, 1 čašu meda i 1 dl alkohola.

Sve dobro promijšajte. Dobro zatvorite teglu i ostavite je na tamnom i hladnom mjestu da odstoji 3 dana. Poslije tri dana ljekoviti koktel je gotov. 

Uzimajte po jednu kašiku ovog koktela 3 puta dnevno, najmanje tri mjeseca.

Dovoljno je popiti 250 ml soka od cvekle da bi se pospješila cirkulacija u krvnim sudovima mozga i smanjio rizik od demencije u starosti. Zbog svih dobrobiti, ljekari cveklu nazivaju prirodnim aspirinom. 

Sok od cvekle povećava tjelesnu izdržljivost i jača cirkulaciju, a nitrati iz nje šire krvne sudove i poboljšavaju opšte stanje organizma i izdržljivost pri svakoj fizičkoj aktivnosti.

Činjenica da cvekla sadrži betanin i betain svrstava je u ljekovito povrće koje čini krvne sudove zdravijim, smanjuje holesterol, podstiče razmjenu materija i stimuliše efikasnije funkcionisanje jetre.

U cvekli ima najviše vitamina C, pa karotena, zatim vitamina B1 i B2 i B12, vitamina koga rijetko ima u biljnim namirnicama. Ovo povrće može da se „pohvali“ i gotovo čitavim spektrom minerala koji su neophodni čovjeku za život i optimalno funkcionisanje: kalijum, natrijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, gvožđe, fluor, sumpor, jod, brom, litijum, rubidijum i stroncijum.

Za razliku od ostalog povrća, sadrži i određenu količinu kobalta, zbog čega se preporučuje vegetarijancima.

Zbog celuloze i pektina koje sadrži u izobilju, pozitivno djeluje na rad crijeva i njihovu peristaltiku.

Često se cvekla preporučuje anemičnima. Razlog je visok sadržaj antocijanina koji joj daje crvenu boju, a on štiti eritrocite i čini krvne sudove elastičnijim.

Ovim posrednim načinom utiče na srce, pa ono bolje pumpa krv. A adenin, kojeg takođe, ima u cvekli, omogućava održanje visoke koncentracije leukocita. Pored liječenja malokrvnosti, korisna je i u liječenju tumora, leukemije i raka.

Ovo povrće zbog betanina i betaina podstiče razmjenu materija i smanjuju holesterol. Cvekla je, takođe, veoma dobra i za liječenje ateroskleroze, pošto sadrži potrebne količine joda.

(Aura)