Livnica u ponedjeljak počinje sa proizvodnjom

Blokiran račun preduzeća, neredovne isplate plata radnicima, prekinuto vodosnabdijevanje, problemi sa uplatama za električnu energiju i  regulisanje zdravstvenog osiguranja radnika, samo su neki od problema sa kojima su se susretali radnici Livnice čelika Tuzla. Međutim, stanje se popravilo.Pokretanje proizvodnje očekuje se u ponedjejak, a radnici su dobili i zdravstveno osiguranje.

Prekid vodosnadbijevanja za Livnicu čelika Tuzla je stvar prošlosti. Livnica je danas ponovo dobila priključak za vodu, a do kraja sutrašnjeg dana očekuje se i isplata jednog dijela duga prema Elektrodistribuciji. Do jučer život radnika i opstanak Livnice visio je o koncu. Radnici nisu imali obezbijeđenu ni HTZ  opremu, kao ni novac  da se obezbijedi oprema.

 „Kada je riječ o zaštiti radnika i ovakvim uslovima, pogotovo u okolnostima u kakvim su morali da hrane svoje porodice bez novca, možete da zamislite šta je taj radnik izdržao.“, ističe Zikrija Đulović, predsjednik Inicijativnog odbora radnika „Livnice čelika“ Tuzla

Đulović kaže da se patnje i muke radnika ne mogu porediti pa skoro ni sa čim. Propast Livnice  Đulović pripisuje Vladi TK, pa i rukovodstvu koje se mijenjalo iz godine u godinu. Najbolnije je kaže Đulović što su se vremenom i radnici podijelili. Ko je bliže vatri više se i ogrije.

„Onaj ko je bio bliži rukovodstvu firme, njemu je možda bilo na neki način bolje. Ali na kraju se ispostavilo da su najveći ceh ipak platili radnici.u svemu tome.“, dodaje Đulović.

Skupština TK je odobrila sredstva za pokretanje proizvodnje u Livnici čelika, a kako ističe Đulović, radnici su opet zajedno i čekaju ih pune ruke posla. Radnici Livnice danas su došli na posao da pripreme mašine za pokretanje proizvodnje koja će najvjerovatnije krenuti u ponedjeljak.

CentralnoGrijanje

„Kako imam informaciju, poslodavac, odnosno vršilac dužnosti direktora je rekao da bi u ponedjeljak pozvao ljude da se pokrene proizvodnja i da se počne proizvodnja za kupce koji čekaju.“, kaže Zikrija Đulović, predsjednik Inicijativnog odbora radnika „Livnice čelika“ Tuzla.

Faik Bajrić, radi na kapiji i obezbjeđenju Livnice već osamnaest godina. Kaže da se nada da su iza Livnice najgori dani, pa i da je ono najgore prošlo. Iako mjesecima nisu dobili platu, još uvijek vjeruje da će zajedničkim snagama moći pobijediti sve bitke. Sredstvima koja su odobrena od strane  Skupštine TK kako Bajrić kaže, već se vide promjene.

„Meni je veoma drago. Mislim ja imam pet članova, u kući mi niko ne radi. Ja sam jedini koji radi. Meni je sve ova fabrika, nemam nekih primanja ni zemlje, ništa. Dobro bi mi došlo da se krene sa proizvodnjom da se ima neki dinar redovan, da se ima za kuće.“, naglašava Bajrić.

 Kao što je rečeno, pokretanje proizvodnje u Livnici čelika očekuje se u ponedjeljak. U narednih deset dana radnici u planu imaju iformiranje novog sindikata pa da, kako kažu, krenu u nove radničke pobjede.

Livnica celika tuzla 2

(RTV Slon)