Lista opasnih droga u BiH nije ažurirana čak 4 godine!

0
92

Evropski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) nedavno je objavio da je prošle godine otkrivena čak 101 nova supstanca.

I dok javnost u Bosni i Hercegovini i regionu bruji o pojavi nove droge na tržištu, a nedavno je u Sarajevu čak šestero mladih dovezeno u Hitnu pomoć s čudnim i veoma izraženim simptomima nakon konzumiranja narkotika, na zvaničnu listu zabranjenih droga i psihotropnih supstanci u našoj zemlji nova vrsta posljednji put je dodana 2011. godine!

A to znači da policija ne može ni oduzimati opijate koji nisu na toj listi niti može kažnjavati one kod kojih ih pronađe, bez obzira na to kolika je mogućnost da oni za nekoga budu kobni.

“Luda mačka”

Vijeće ministara BiH je 2011. posljednji put donijelo odluku o dopunama liste novih droga i tada je uvedena nova zabranjena supstanca pod nazivom mefedron, javnosti poznatija po uličnom nazivu “mjau mjau” ili “luda mačka”.

“Krokodil”, “biljni tamjan”, “galaxy”, “spice”, “magični zmaj”, “jagoda kvik” nove su vrste koje su rasprostranjene na balkanskom crnom tržištu, no pod ovim imenom se ne nalaze na tabelama s popisom psihotropnih tvari objavljenih u Službenom glasniku BiH.

sahim-kahrimanovic

Kahrimanović: Kupovina putem interneta

– U regionu je zabilježena pojava dizajniranih sintetičkih droga poput “biljnog tamjana”, sintetičkih kanabinoida i slično. Registrirani su i smrtni slučajevi zbog korištenja ovih droga. Novi životni trendovi, nova i različita populacija, globalizacija, dovode i do širenja samog narkotržišta – pojasnio je sociolog Šahim Kahrimanović iz Terapijske zajednice – Kampus KS.

Vođenje evidencije 

Iz Federalnog ministarstva zdravstva naveli su da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH nadležna za praćenje i vođenje evidencije o prometu psihotropnih tvari.

– Uz konsultacije s Komisijom za opojne droge i psihotropne supstance BiH, Agencija predlaže Vijeću ministara BiH izmjene i dopune liste koja se objavljuju u Službenom glasniku – kazali su iz Ministarstva.

Tranzitna ruta 

Sociolog Šahim Kahrimanović ističe da BiH ima povoljan geografski položaj, zbog čega je kod nas prisutan veliki broj različitih narkotika.

– S obzirom na to da je BiH na tranzitnoj ruti za krijumčarenje droga prema Evropi, razumljivo je da se i na našem tržištu pojavljuju nove vrste. Droga se kupuje uglavnom kod uličnih dilera, ali se pojavio i trend kupovine putem interneta. Posljedice su nesagledive – kazao je on.

(Avaz)