Lišena slobode petorica osumnjičenih za ratne zločine

SARAJEVO – Po nalogu Tužilaštva BiH lišena su slobode petorica osumnjičenih za ratne zločine počinjene tokom 1993. godine na području Potoka, Grad Mostar. Lišenje slobode izvršili su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH u saradnji sa MUP-om Hercegovačko-neretvanskog kantona, po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Slobode su lišeni osumnjičeni sa inicijalima E.Ć. (1956), H.Č. (1942), I.D. (1955), S.K. (1964) i M.K. (1965).

Navedena lica su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičena su da su za vrijeme rata u BiH, u svojstvu upravnika zatvora i vojnika Armije BiH, teško kršeći odredbe međunarodnog humanitarnog prava uskraćivanjem osnovnih prava pripadnicima hrvatske nacionalnosti na diskriminatornoj osnovi, počinjenih činjenjem i nečinjenjem, naređivanjem, podstrekavanjem, podržavanjem i pomaganjem bitno doprinijeli da se vrše nezakonita hapšenja i zatvaranja, nečovječna postupanja, zlostavljanja, mučenja, nanošenja povreda fizičkog integriteta i zdravlja i prisiljavanja na prinudni rad, sve sa namjerom da svojim radnjama uspostave i održavaju sistem zlostavljanja zatvorenika, civila i ratnih zarobljenika hrvatske nacionalnosti u privatnim objektima “Omorikine” i “Skenderine” i u logoru u Osnovnoj školi u Potocima.

U zarobljeništvu je bilo više od 107 zatvorenika, uključujući žene, djecu i starce, a više zatvorenika je smrtno stradalo.

CentralnoGrijanje

Oni su pod istragom zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo “ratni zločin protiv civilnog stanovništva”.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati, te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(fena)