Lipovača poručio da neće podnijeti ostavku

0
149

Premijer Unsko sanskog kantona Hamdija Lipovača poručio je na današnjoj konferenciji za novinare u Bihaću da neće podnijeti ostavku na tu funkciju, javlja Anadolu Agency (AA).

On je istakao i kako “policija vise neće trpjeti batine”.

Lipovača je naveo i kako mediji snose dio odgovornosti zbog činjenice da su se demonstranti okupili u blizini njegove kuće, pokušavajući kamenovati objekat.

Predstavnici nefomalnog pokreta „Bosansko proljeće“ predali su danas u Bihaću zahtjev skupštinskoj komisiji, kojim je zatražena smjena kantonalne vlade na čelu sa premijerom Hamdijom Lipovačom.

Šestero predstavnika pokreta, kako su ga nazvali, „Bosansko proljeće“ sastali su se danas sa članovima skupštinske komisije te predali zahtjev za smjenu kantonalne vlade. Demonstranti su zatražili da Skupština Unsko-sanskog kantona da danas održi vanrednu sjednicu na kojoj bi bila završena procedura oko smjene kantonalnog premijera.

Demonstranti su se kasnije razišli sa centralnog gradskog trga u Bihaću.

Više stotina građana Bihaća, na zapadu Bosne i Hercegovine, okupilo se oko podneva na centralnom gradskom trgu, gdje su zatražili ostavku kantonalne vlade.

Na današnjim protestima, koji su nastavak višednevnih demonstracija u tom gradu, danas je bilo mirno i nisu zabilježeni veći incidenti.

Četvrti dan protesta u Bihaću protječe uz pojačane mjere opreze, budući da je tokom protesta u četvrtak, petak i subota došlo do nereda različitih razmjera.

Današnja poruka demonstranata je kako kantonalna vlada „mora podnijeti ostavku, te da to nije stvar njihovog izbora“.

(AA)