LIKVIDACIJA VODITELJICE BBC-ja Metak u zatiljak dobila jer se Slobi nisu svidjele njezine vijesti s Kosova?

0
125
  • Pucali su joj u glavu pred kućnim vratima 26. aprila 1999. Britanska novinarka Jill Dando (37) ubijena je na isti način kao i Slavko Ćuruvija, osnivač i vlasnik prvih privatnih novina u Srbiji, likvidiran 11. aprila 1999. pred zgradom u centru Beograda u kojoj je živio.

Oboje su bili poznati novinari, istaknuti antimiloševićevci, oboje ubijeni hicem u zatiljak pred ulaznim vratima vlastitog doma . Je li bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević svoj odred ubojica poslao u London da ustrijele britansku novinarku koja mu se jako zamjerila svojim izvještavanjem s Kosova?

Britanski Daily Mail je ponovno otvorio slučaj ubijene novinarke BBC-ja nakon što je početkom ove godine konačno došlo do napretka u istrazi o ubistvu Slavka Ćuruvije: za najpoznatije ubistvo novinara u Miloševićevoj Srbiji osumnjičeni su bivši šef tajne službe Rade Marković i tri njegova suradnika.

Početkom ove godine Marković je ispitan u zatvoru gdje služi kaznu za druge zločine, uhapšeni su Milan Radonjić i Ratko Romić, a protiv četvrtoosumnjičenog, vjerojatnog likvidatora Miroslava Kuraka, raspisana je tjeralica jer već godinama živi izvan Srbije. Sumnja se da su sudjelovali u gotovo svim političkim ubojstvima u Srbiji devedesetih. Britanski Daily Mirror objavio je da je četvorka osumnjičena za ubistvo Slavka Ćuruvije ispitivana i u vezi sa smrću novinarke BBC-ja Jill Dando.

Branka Prpa, Ćuruvijina udovica, izjavila je da je britanska novinarka ubijena zato što je bila protiv Miloševićeva režima kao i njezin suprug Ćuruvija. Miloševiću se Jill Dando navodno jako zamjerila svojim izvještavanjem s Kosova u vrijeme kad je odatle protjerao stotine hiljada Albanaca. Voditeljica BBC-ja bila je poznata po uspješnoj TV kampanji u kojoj je pozivala Britance da pomognu milijunima izbjeglih pred zločinačkim Miloševićevim režimom.

Smrt Jill Dando ima sva obilježja DB-a, srpske tajne policije, prenijela je Branka Prpa britanskim novinarima: uredniku Dnevnog telegrafa pucali su u zatiljak pred ulazom u zgradu u kojoj je živio u Svetogorskoj ulici u Beogradu na isti način na koji je petnaest dana kasnije ubijena BBC-jeva novinarka pri povratku u svoj dom u Fulhamu u jugozapadnom Londonu. Ubijena je jednim hicem u glavu. Susjedi su pronašli njeno tijelo u krvi preko puta ulaznih vrata.

– S obzirom na to da je apsolutno jasno da je tajna služba ubila mog supruga, vjerujem da bi ti ljudi mogli biti upetljani i u smrt Jill Dando – rekla je Branka Prpa za Daily Mirror.

(TBT)