Lijepi nokti

Nokti na rukama sedmično rastu oko jednog milimetra

CentralnoGrijanje
Ruke privlače poglede, a zapostavljeni nokti na rukama mogu brzo dovesti do predrasude da se radi o neurednoj osobi. Sa druge strane, lijepi i njegovani nokti uokviruju sliku njegovane osobe, bilo da se radi o ženama ili muškarcima.
Nije potrebno mnogo truda ili vremena da imate lijepe i njegovane nokte. Njegovani nokti su i zdravi, odnosno njegom sprječavate bolesti noktiju.
Nokti na rukama sedmično rastu oko jednog milimetra. Da bi ostali u formi, potrebno ih je redovno skraćivati. Ali ne makazicama nego turpijom.
Metalne turpije su “zabranjene”, čak i za muške nokte, zato što one cijepaju nokat na listiće. Najbolje su kvalitetne staklene i kristalne turpije koje omogućavaju da na nježan način njegujete svoje nokte i date im perfektnu konturu.
Najbolje je da nokte turpijate prije tuširanja kada nokti nisu mekani. Nemojte previše pritiskati turpijom na nokat i turpijajte od kraja nokta u pravcu sredine. Fina turpija za poliranje daje površini nokta lijep sjaj.
Perfektna zanoktica kompletira lijepe nokte. Nakon što uradite kupku za ruke u mlakoj vodi, zanokticu možete jako lako vratiti u korijen nokta pritiskom na nju.
Ukoliko lako i često dobijate upalu noktiju ili zanoktice, u kupku za ruke stavite malo ekstrakta kamilice. Suhim, oštećenim noktima pomaže i nekoliko kapi maslinovog ili ulja pšenične klice u kupki.
Ako je kožica zanoktice prejaka i pretvrda, možete nanijeti i odstranjivač zanoktice koji možete kupiti u apoteci. Ostavite nekoliko minuta da preparat djeluje i onda ga dobro isperete. Nakon toga se zanoktica polako i oprezno pritisne prema korijenu nokta, najbolje štapićima za nokte (također iz apoteke ili specijalizovane prodavnice).
Zanokticu ni slučajno nemojte rezati, jer ona štiti nokat u području rasta od prljavštine i infekcija. Oštećenja zanoktice mogu dovesti do bolnih upala koje sprječavaju zdrav i lijep rast nokta.
Kada zbog rada na poslu ili u domaćinstvu jako opterećujete ruke i samim tim nokte, potrebna je s vremena na vrijeme i dodatna porcija njege.
Kod svakodnevnog mazanja ruku kremom, nemojte zaboraviti na nokte. Pored toga, u apotekama i specijalizovanim prodavnicama možete kupiti specijalna ulja i kreme za nokte, koji oštećene nokte hrane supstancama kao što su pantenol, biotin ili karbamid.
Ako vam nokti lako i često pucaju, preporučuje se nekoliko mjeseci uzimati oralne preparate, na primjer sa biotinom, koji nokte hrane iznutra.
Nije dobro ako pokušate da zadebljane, bolesne nokte ili upaljene zanoktice prekrijete vještačkim noktima, jer se može raditi o bakterijalnoj ili gljivičnoj infekciji gdje je neophodno liječenje.
Prije no što nanesete lak za nokte, neophodno je da odstranite ostatke od starog. Nemojte štedjeti na odstranjivaču laka za nokte, jer jeftini mogu da oštete nokat. Obavezno uzmite odstranjivač bez acetona.
Kvalitetni lakovi za nokte uglavnom imaju u sebi hranjive supstance koje jačaju i štite nokat.

 

(zdravlje.at)