Lijanović: Apsurdno je tražiti moju smjenu, ja ništa nisam dužan

Zahtjev za mojom smjenom je apsurdan, ali ću poštivati odluku predsjednika Federacije BiH, ma kakva ona bila, rekao je dopremijer Federacije BiH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH, Jerko Ivanković Lijanović.
Rekavši kako smatra da ovakva inicijativa ne može ništa sutinski popraviti u ovom bh entitetu, Lijanović je odbacio je navode iz javnog poziva dopredjednika F BiH Mirsada Kebe za njegovu smjenu, o zloupotrebi položaja kod isplate poticaja, a u vezi s aferom “Hypo banka” u kojoj je njegovo poduzeće “Lijanovići” d.o.o ovu banku oštetila za više od 64 milijuna KM.

Lijanović oštećen

Lijanović je rekao kako je zapravo on u svemu ovome oštećena stranka te je negirao da njegove firme imaju dugova po osnovu PDV-a i carina kako je to Uprava za neizravno oporezivanje BiH objavila na popisu najvećih dužnika po kojemu firme u neizravnom i direktnom vlasništvu Lijanovića samo po osnovu PDV-a državi duguju blizu pet milijuna maraka. I portal Dnevno pisao je o Lijanovićevoj hobotnici na popisu dužnika.

Podsjećamo, dopredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo uputio je javni poziv predsjedniku FBiH Živku Budimiru za smjenu Lijanovića uvjetujući to iznošenjem svojeg stava o smjeni ministra financija Federacije Ante Krajine.

”Kako predsjednik Budimir tvrdi da je postupio ustavno kod smjene ministra Krajine i smijenio ga na zahtjev federalnog premijera Nermina Nikšića,smatram da, u skladu s Ustavom, a na osnovu već postojećeg zahtjeva, smijeni i ministra Lijanovića”, napisao je Kebo.

Kebo je Budimiru pisao kako u politici postoji ustavna i zakonska odgovornost, ali i ona moralna i principijelna.

Ekonomsko urušavanje FBiH

”Pozivam predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da pokaže svoj moralni kredibilitet kako bi ja ostali, ali i ostali koji se pridržavaju Ustava, zakona i procedura, političke etike i odgovornosti, mogli iznijeti svoj stav u vezi smjene ministra financija Ante Krajine i pokretanju postupka za rješenje duboke krize u Federaciji BiH izazvane ovom smjenom”, naveo je Kebo dodavši kako bi se ovime moglo spriječiti dalje ekonomsko urušavanje FBiH.

Navodeći neke od razloge za smjenu, Kebo je istaknuo istragu koja se protiv ministra Lijanovića vodi u Tužiteljstvu BiH te slučaj Hypo banke koja je već, kako kaže, postala međunarodni skandal. Istaknuo je i zloupotrebe položaja i neregularnosti oko isplate poticaja zbog čega su, podsjeća Kebo, poljoprivrednici zatražili njegovu smjenu, gospodarenje fondacijom Odraz i pokušaj upravljanja milijunima maraka koje su namijenjene poljoprivrednicima, kao i revizorski izvještaj o financijskom poslovanju njegovog ministarstva.

”Da ne spominjemo neplaćanje PDV-a i carina od firmi koje direktno ili indirektno posjeduje ministar Lijanović, a prema podacima koje je objavila Uprava za indirektno oporezivanje BiH”, dodao je Kebo.

Naručeni izvještaji

CentralnoGrijanje

No, Lijanović je revizorski izvještaj o nezakonitostima u njegovom ministarstva nazvao politički naručenim, ali i opovrgnuo navode da je upravljao Fondacijom ODRAZ te da je samo član Upravnog odbora ODRAZ-a.

”Tamo nisam mogao napraviti više nego ostali članovi Upravnog odbora, a njih je sedam. Kao jedinka sam se stalno zalagao da Fondacija radi u punom kapacitetu, da deblokiramo sredstva namjenjena za mala i srednja poduzeća i napokon smo ih deblokirali”, rekao je novinarima u Sarajevu Lijanović dodavši kako mu je žao što je jedan ”kvalitetan i iskusan političar kao što je Kebo prihvatio da radi u interesu tuđih ciljeva”.

Lijanović je naglasio kako nije bilo nepravilnosti u dodjeli poticaja te da je upravo on doveo do transparentnosti u provedbi dijeljenja novca. Za revizorski izvještaj o radu Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH rekao je da je politički naručen i da mu se u njemu na teret stavlja sve ono što nisu uradili Vlada i Parlament FBiH. Ponovio je kako su sve optužbe na njegopv račun politički motivirane i potvrdio svoj raniji stav da njegova ostavka nije rješenje, ali da je on dio rješenja problema.

Upitan o smjeni ministra financija FBiH Ante Krajine, Ivanković Lijanović je rekao da to njegovu poziciju u Vladi ne mijenja ni nabolje ni nagore, te da je s ministrom Krajinom imao korektnu suradnju bez bilo kakvih nesporazuma. Kazao je kako njegova stranka nema veze s tom smjenom te da nisu tražili novog ministra u svojim redovima.

Problemi su krenuli

No, smjena ministra Krajine dovela je već do problema u Federaciji BiH. Invalidnine se od danas (ponedjeljak, op. ur) ne isplaćuju a korisnici tih prava, njih oko 100.000, već najavljuju određene mjere.

Na izuzetno tešku situaciju u Federaciji BiH, koja je izazvana političkim potezima, upozorio je i direktor Instituta za edukaciju u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Duljko Hasić, koji je rekao da se, ovo što se sada događa, vlastima može vratiti kao bumerang.

Smjena ministra financija predstavlja poigravanje ekonomskom budućnošću ne samo Federacije, nego i cijele BiH, smatra Hasić tvrdeći kako je ovime ustvari započela predizborna kampanja.

U pitanje se dovodi i ispunjavanje preuzetih obveza prema MMF-u, a Bosna i Hercegovina već je zatražila produljenje stand-by aranžmana, odnosno novo zaduženje od 300 milijuna KM.

(Dnevno.ba)