LAGUMDŽIJA: Koalicija s Radončićem je naša greška iz nužde! RADONČIĆ: Lagumdžija ima pravo na veliku nuždu!

0
109

Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a BiH, podržao je jučer na  press konferenciji zahtjev premijera FBiH Nermina Nikšića i SDA da ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić podnese ostavku i potom se kritički osvrnuo na koaliciju SDP-a sa Radončićevim SBB.

– Radončić nije radio svoj posao, kazao je Lagumdžija.

On je postavio pitanje kako Radončić kao ministar sigurnosti BiH nije nadležan formirati krizni štab kada demonstranti pale zgradu Predsjedništva BiH, a formirao ga je kada su izbijali šumski požari i kada su prošle godine bili organizovani protesti zbog jedinstvenog matičnog broja pred zgradom insiucija BiH na Marijin dvoru.

– Kad su bili JMBG protesti sumnjalo se da SDP stoji iza njih i tada je Radončić uspostavio koordinaciju policijskih tijela da bi otkrio organizatora.Sada mu ne treba koordinacija jer, onaj ko je trebao napraviti tu koordinaciju, očigledno zna ko stoji iza ovih protesta“, ustvrdio je Lagumdžija.

Predsjednik SDP-a je objasnio i razloge koaliranja SDP-a sa Savezom za bolju budućnost BiH.

„Kad je SDA 2012. godine odlučila raskinuti koaliciju sa SDP-om, počeli smo saradnju sa SBB-om. Iz nužde smo tad napravili grešku, ali smo Radončiću dali šansu da pokaže kako nije greška“, rekao je Lagumdžija novinarima.

Samo sat-dva stigao je do javnosti nimalo nježan i diplomatski odgovor Fahrudina Radončića prema svom dojučerašnjem koalicionom partnetneru i prijatelju iz renomiranih sarajevskih noćnih ugostiteljskih objekata:

– Ministar Fahrudin Radončić nema ustavne i zakonske osnove da po pitanjima javnog reda i mira, koja su po zakonu u isključivoj nadležnosti kantona i entiteta, formira bilo kakav krizni štab, jer bi to bilo antiustavno i antizakonsko djelovanje Ministarstva sigurnosti BiH. Prema tome, nije tačna Lagumdžijima tvrdnja da je bilo kakav krizni štab Ministarstva sigurnosti bio formiran prilikom blokade zgrada institucija BiH.

Operativno komunikacijski centar Ministarstva sigurnosti BiH jedino može formirati koordinacijsko tijelo u borbi protiv elementarnih nepogoda kao što su požari ili poplave, jer je to u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju BiH.

Pravo je gospodina Lagumdžije da ima retroaktivnu pamet i tvrdnju da je nekada koaliciju sa SBB napravio iz nužde, kao što je i puno pravo SBB-a da konstatira kako se gospodin Lagumdžija i u ovoj situaciji nalazi u velikoj nuždi u strahu od građana koji  traže borbu protiv siromaštva i korupcije.

Predsjednik SBB u funkciji ministra sigurnosti ponavlja da nikada neće formirati nezakoniti krizni štab, koji bi preuzeo komandu nad policijom  i policajcima i slao ih na vlastiti narod, uz rizik od obostranog povređivanja i nepotrebne eskalacije sukoba koji se mora riješiti isključivo političkim, a ne policijskim metodama.

Nastavlja se.

(Agencije/DEPO PORTAL)