Kulinarski Show “I poslije svjetskog – Zmajevi zakuhajmo” u četvrtak u Tuzli!

U cilju pogleda na prihvaćenost i razvoj gastronomije, domaćih proizvoda, kulture i sporta, a samim tim i razvoja turističkog potencijala koji posjeduje Bosna i Hercegovina, Udruženje kuhara BiH, u četvrtak 04.09.2014. godine od 11:00 sati na Trgu Slobode u Tuzli, organizuje manifestaciju Kulinarski Show.

Datum ovog projekta je isključivo rezervisan na dan kada se igra nogometna utakmica na stadionu Tušanj, jer se na ovaj način želi zahvaliti reprezentaciji na učešću na Svjetskom prvenstvu i poželjeti dobar plasman u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Zbog toga je i naziv ovog projekta “I poslije svjetskog – ZMAJEVI ZAKUHAJMO”.

Projekat je pod pokroviteljstvom Općine Tuzla i Turističke zajednice TK. Cijeli koncept i organizacija pripada pod vodstvom Albina Herljevića, predsjednika Udruženja kuhara TK i Medine Džaferagić, project coordinator-a uz podršku Udruženja kuhara BiH na čelu sa predsjednikom Nerminom Hodžićem, koji je inače bio zadužen za ishranu naših reprezentativaca na SP u Brazilu.

Projekat je koncipiran u vidu spoja edukacije, zabave, tradicije ali i unaprijeđenju našeg turizma i vrsnih ugostiteljskih majstora koji iza sebe imaju zlatnu istoriju u kulinarstvu. Program se bazira na cjelodnevne aktivnosti ali i svečanim obilježavanjem postanka statusa grada Tuzle: pravljenju jela (10 – 15 kuhinja otvorenog tipa postavljenih na Trgu na kojima stručni i imenentni kuhari spremaju jela bosanske i moderne evropske kuhinje), muzičko-plesni show i degustaciji proizvoda.

CentralnoGrijanje

Neke od komapnija i ugostiteljskih objekata koje će se predstaviti su: Vispak, Oaza voda, Tuzlanska pivara, Menprom, Bimal, Meggle, BeeMed, Kotany, Vega-Mix, Artika, Klas, Zlatna džezva, Rattan Sedia, pekara Kabil, restoran Mama Mia, restoran Royal, restoran Zlatnik, restoran Taverna, restoran Aut itd.

Ovaj projekat je ujedno i humanitarnog karaktera, tako da će novčani prihod koji se prikupi na taj dan (putem sponzora, učesnika i prodajom jela) jedan dio biti dodijeljen za unaprijeđenje edukacije i opreme u Udruženje kuhara BiH a drugi dio je namjenjen za poboljšanje uslova praktične nastave, učenicima JU Turističko-ugostiteljske škole u Tuzli, smjer kuhari.

(kameleon.ba)

Pored velikana gastronomije, našem projektu bi se priključili i ugledni bosansko-hercegovački kuhari, cooking show zvijezde i istinski zaljubljenici u svoj posao, ali i gostujući, naši prijatelji iz Slovenije i Hrvatske.