Kriza vlasti u TK: Premijera ni na vidiku!

0
111

Brojna udruženja i organizacije svakodnevno šalju desetine zahtjeva poslanicima u Skupštini Tuzlanskog kantona. No, problem je, što je za većinu zahtjeva nadležna Vlada Tuzlanskog kantona, piše Oslobođenje.

– Pozvat ćemo sve zainteresirane da se uključe u predlaganje ekspertne Vlade koja bi ovaj Kanton vodila do izbora. Najveći dio zahtjeva koji dolaze se odnose na Vladu. Ukoliko bi Skupština preuzimala ingerencije Vlade, mislim da bi krenuli u neko protuustavno djelovanje, kazao je za Oslobođenje Slađan Ilić, predsjednik Skupštine TK-a, dodajući da su ranije donesene odluke koje su omogućile da Kanton funkcioniše, ali da se Vlada mora što prije formirati. On je naveo da budući premijer i Vlada moraju imati podršku Skupštine u kojoj sjedi 35 poslanika.

Senad Alić, predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini, u izjavi za pomenuti list kazao je kako se nada da poslanici neće imati nikakav pritisak od građana, kako ne bi donijeli pogrešne odluke. – Mandatara bi po Ustavu i zakonu trebala da predloži stranka koja ima najviše mandata ili stranka koja okupi većinu. Ali, evo, mi smo na raspolaganju da sa svima zajedno radimo kako bi došli do najboljeg rješenja. Toj vladi i tom mandataru mora podršku dati Skupština TK-a, koja će dobro da pregleda njihove programe rada, kazao nam je Alić.

Poslanik Salih Šabović je tražio da se hitno imenuje mandatar Vlade, kako Skupština ne bi ulazila u kršenje zakona, jer za mnoge stvari, koje se od njih traže, poslanici nisu ovlašteni. – To je posao koji treba raditi Vlada. Mi smo odgovorni da imenujemo Vladu i mandatara i da toj novoj vladi pomognemo maksimalno u obliku za koji smo ovlašteni, u izmjenama određenih zakona i odluka. Svaka naša odluka koja nije u skladu sa zakonom može na sudu biti oborena, kazao je Šabović.

(Oslobođenje)