Kristijan Botić ubijen zbog pjesme “Da te nije, Alija”

0
472

Pred Vijećem Kantonalnog suda u Tuzli kojim predsjedava sutkinja Vildana Helić, jučer je počelo suđenje Amiru Kovačeviću, vlasniku kompanije “AKM Komerc”, kojeg Tužilaštvo Tuzlanskog kantona tereti za ubistvo Kristijana Botića.

Šokantni detalji

Botić je podlegao u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla deset dana nakon teškog ranjavanja, koje se dogodilo 9. septembra ispred motela “Royal” u Tuzli. Šokantne detalje sa početka suđenja jučer nam je iznijela Kristijanova majka Marija.

– Kobne noći vlasnik motela slavio je rođenje kćerke. Na proslavi je bio i Mladen Krstajić, bivši srbijanski fudbaler, koji je naručivao četničke pjesme. Mom sinu, bivšem pripadniku Armije RBiH, zasmetalo je Krstajićevo ponašanje. Nakon izvjesnog vremena, naručio je pjesmu “Da te nije, Alija” Dine Merlina, koju je jako volio. To je zasmetalo i Krstajiću i Kovačeviću – govori nam Kristijanova majka Marija.

Nakon Merlinove pjesme, Kristijan je naručio i sevdalinku “Emina”, što je dodatno iznerviralo već pijanog Krstajića. Počeo je lupati čaše, nakon čega je napustio objekt, a za njim je, kako je potvrđeno istragom nakon incidenta, izašao i Amir Kovačević.

– Po izlasku iz “Royala”, Krstajić je kazao: “Je l’ se mi to nalazimo na slavlju ili na tevhidu?” Kada je moj sin izašao iz motela, ispred mu je bila organizirana klasična sačekuša. Kristijan je pogođen te je od prvog metka pao na asfalt. Amir Kovačević je nakon toga počeo udarati mog sina pištoljem u glavu i po tijelu – tvrdi Marija.

Šest hitaca

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Kovačević, nakon što je ispalio šest metaka u Botića, skočio na njega udarajući ga nogama i pištoljem u predjelu glave. U tome su ga nakon izvjesnog vremena, kako je navedeno, spriječili Arslan Kavgić i Nebojša Tomić.

Amir Kovačević uhapšen je oko četiri ujutro u noći kada je Botić ubijen te je od tada u pritvoru. Odbrana u ovom sudskom procesu uputila je poziv Mladenu Krstajiću, koji trenutno živi u Srbiji, da se pojavi na idućem ročištu. Mladen Krstajić, proslavljeni fudbaler njemačkog Šalkea, inače je čest gost tuzlanskih kafana.

Pregledanje snimaka

Suđenje Kovačeviću nastavit će se u ponedeljak i utorak, kada će Sudsko vijeće pregledati snimke videonadzora motela “Royal”, koje je Tužilaštvo TK izuzelo tokom uviđaja. Inače, optužnicom je okarakterisano da je Kovačević usmrtio Botića na okrutan način.

(avaz.ba)