Kosovo: Poslednji aparthejd u Evropi ?

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin izjavio je prije dva dana, da su prognani Srbi iz Đakovice koji su u ponedeljak došli u Đakovicu da zapale badnjak vraćeni u manastir Visoki Dečani i da su u međuvremenu autobusi u kojima su bili kamenovani.

Vulin je novinarima u Gračanici rekao da ne zna gdje je autobus kamenovan niti da li ima povrijeđenih i da je zato odlučio da odmah ode u manastir i posjeti prognane Srbe iz Djakovice.

Istakao je da Đakovičanima nije omogućeno da zapale badnjak u svojoj crkvi i ocijenio da su za incident krive kosovske vlasti.

“Zabrana raseljenim Srbima iz Đakovice da zapale badnjak u svojoj crkvi i gradu u kojem je nekada živjelo 12.000 Srba, a danas samo četiri starije monahinje, može se nazvati nikako drugačije nego kao poslednji aparthejd u Evropi i nije mi jasno da neko zahtijeva smanjenje prisustva međunarodne zajednice na tom prostoru”, rekao je Vulin.

Vulin je naveo da Srbi nijedan Božić od rata na Kosovu nisu proveli u miru i podsjetio da je prošle godine pred Božić uhapšeno šest mladića a da do danas nije poznat ishod tog slučaja.

CentralnoGrijanje

Vulin je pozvao Srbe da budu jedinstveni i da “nikada ne napuste svoja ognjišta”.

Na ove njegove izjave danas je reagovao Kosovski ministar rada i socijalne zaštite Nenad Rašić  koji je odbacio  ocjenu srpskog ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina da je na Kosovu na sceni aparthejd, navodeći da je Vulinova izjava potaknuta emocijama.

Rašić je u izjavi za kosovski informativni internet portal Ljajmi (Lajmi) rekao da kosovski sistem vladavine nije aparthejd i da građani Đakovice nije trebalo da ugroze posjetu raseljenih Srba.

“Prvo, mislim da je izjava Vulina bila emotivna. Drugo, smatram da ćemo možda uz bolju organizaciju tokom budućih poseta moći da organizujemo i mirniji ambijent”, naveo je Rašić.

(beta.rs)