Košarkaška reprezentacija BiH u prvoj jakosnoj skupini

0
69

Krovna svjetska košarkaška federacija, FIBA, sinoć je objavila jakosne skupine za žrijeb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Ukrajini koje će se igrati 2015. godine.

Sedam reprezentacija podnijelo je zahtjev za dobijanje Wild Carda za nastup na Svjetskom prvenstvu u Španiji koje će se igrati u augustu i septembru, te samim tim postoji mogućnost da neka od evropskih reprezentacija izbjegne kvalifikacije.

Među sedam reprezentacija koje čekaju saopštenje FIBA-e sutra u Barceloni je i naš najbolji tim.

Osim reprezentacije Bosne i Hercegovine zahtjev su poslale i Rusija, Grčka, Poljska, Turska, Izrael i Finska.

Žrijeb za Eurobasket u Ukrajini bit će obavljen trećeg februara u Barceloni, a naša reprezentacija nalazi se u prvoj jakosnoj skupini. Reprezentacije koje su kroz Eurobasket u Sloveniji izborile Svjetsko prvenstvo u Španiji neće igrati kvalifikacije za Eurobasket. Direktan plasman u Ukrajinu izborile su Francuska, Litvanija, Ukrajina, Španija, Slovenija, Srbija i Hrvatska.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine nalazi se na šestoj poziciji, te će samim tim biti u prvoj jakosnoj skupini, što bi Zmajevima trebalo donijeti lakše protivnike u kvalifikacijama. Ispred nas su Italija, Finska, Latvija, Grčka i Belgija. Rang lista reprezentacija koje će učestvovati u žrijebu za kvalifikacije za Eurobasket 2015.:

1. Italija
2. Finska
3. Latvija
4. Grčka
5. Belgija
6. BiH
7. Njemačka
8. Crna Gora
9. Češka
10. Velika Britanija
11. Makedonija
12. Izrael
13. Rusija
14. Gruzija
15. Turska
16. Švedska
17. Poljska
18. Bugarska
19. Bjelorusija
20. Švicarska
21. Austrija
22. Island
23. Portugal
24. Slovačka
25. Danska
26. Mađarska
27. Rumunija
28. Holandija
29. Luksemburg

 

(sportsport.ba)