Tuzla: Konzumirao očevu rakiju? Četverogodišnjak sa 2,8 promila u krvi

0
81

U Službu hitne medicinske pomoći DZ-a Tuzla u subotu navečer dovezen je četverogodišnji dječak iz ovog grada, koji je imao čak 2,8 promila alkohola u krvi, potvrđeno je za naš list iz više izvora u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Dječaka su, kako nam je rečeno, u alkoholiziranom stanju dovezli njegovi roditelji. Tokom prijema dječak nije mogao normalno hodati i pričati. No, nakon brzog i profesionalnog medicinskog tretmana, njegovo stanje se popravilo, te je ubrzo pušten kući.

Roditelji su ispričali i kako je došlo do toga da se dječak napije. Naime, s obzirom na to da je dječakov otac imao više litara rakije, ovo žestoko piće je uskladišteno u podrumu. Dječak je vidio kako otac pije rakiju, te odakle je donosi. U subotu se dječak igrao ispred kuće i, prema priči roditelja, najvjerovatnije je otišao u podrum. Nije poznato koliko je rakije popio, niti koliko je dugo konzumirao ovo piće. Da je dječak pijan, primijetila je navodno njegova majka kada ga je pozvala u kuću.

Prema nekim podacima, postoji pripitost, pijanstvo, jako pijanstvo i alkoholna koma. Jako pijanstvo je kada čovjek ima više od 2,5 promila alkohola u krvi, kao što je imao i dječak. Da bi osoba bila u ovom stanju, potrebno je da popije dva litra vina ili 4-5 decilitara žestokog pića.

(Oslobođenje.ba)