Konzumiranje cigareta uvećava mogućnost odbacivanja dentalnih implantata

Konzumiranje cigareta uvećava mogućnost odbacivanja dentalnih implantata

RSD Sloboda

Duhanski proizvod uvijek je rizičan kada se radi o zdravlju pacijenta pušača. Brojna naučna istraživanja ukazuju na to da pušenje dodatno uvećava mogućnost odbačaja dentalnih implantata u vremenu oseointegracije, ali može utjecati i na dugoročno preživljavanje implantata.

 

RMU Banovići

Suhoća usta

Usta i pluća pacijenata pušača/konzumenata duhana i duhanskih proizvoda prve su stanice kontakta s duhanskim dimom. Konzumiranje duhana i duhanskih proizvoda ima dva glavna efekta na oralno zdravlje.

 

Prof. dr. Muhamed Ajanović - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Prof. dr. Muhamed Ajanović

Prvo, inhalirani dim zapravo nagriza oralna tkivo i proizvodi keratozu – zadebljanje gornjeg sloja ćelija oralnih tkiva, što začepljuje i oštećuje pljuvačne žlijezde i dovodi do suhoće usta. Drugo, nikotin i njegovi brojni nusprodukti utječu na periferne krvne sudove, u suštini ih blokiraju tako da nastaje smanjenje dotoka krvi na područja koja opskrbljuju.

 

Rani gubitak

Ovo utječe i na regeneratorne, ali i imunološke mehanizme. Suhoća usta, također, uzrokuje povećanje rasta patogenih bakterija, što povećava i mogućnost nastanka parodontne bolesti. Dugoročni efekti hronične upotrebe duhana su dobro poznata povećana učestalost kardiovaskularnih, metaboličkih, pulmonarnih bolesti i karcinoma.

Uspjeh dentalnih implantata počiva na posebnim površinskim svojstvima titana, od kojih su napravljeni dentalni implantati, i sposobnosti kosti čeljusti da se “spoji” s njima, u procesu koji se zove oseointegracija. Pušenje u neposrednom posthirurškom periodu nakon postavljanja dentalnih implantata prolongira period zarastanja, povećavajući rizik od infekcije i ranog gubitka implantata.

 

Rizik od neuspjeha

Iako nije apsolutna kontraindikacija, rizik od neuspjeha implantata i komplikacija veći je kod pušača tokom početne faze zarastanja nakon ugradnje dentalnih implantata, posebno kada kod pacijenta postoji duža povijest pušenja.

Nakon uspješnog zarastanja kod pacijenata konzumenata duhana i duhanskih proizvoda postavlja se pitanje: Šta je s uspješno integriranim implantatima kod ovih pacijenata?

 

(Avaz)