Konferencija o Zapadnom Balkanu u Berlinu: Jačanje i podrška saradnje između država u regionu

U Berlinu se u četvrtak, 28. augusta, održava Konferencija o Zapadnom Balkanu. Savezna kancelarka Angela Merkel će, nakon što je 15. jula u Dubrovniku učestvovala na samitu šefova država Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo – Brijuni, sada zajedno s ministrom privrede Sigmarom Gabrielom i ministrom vanjske politike Frankom-Walterom Steinmeierom primiti šefove vlada, ministre vanjskih poslova i privrede šest država Zapadnog Balkana kao i Hrvatske i Slovenije.

“Cilj inicijative je da se sagledaju više godina otvorena pitanja u regionu i da se daju novi impulsi za odgovaranje na njih. To se posebno odnosi na jačanje i podršku saradnje između država u regionu. Također, biti će riječi o približavanju Evropi: politički, ekonomski, ali i s osvrtom na vladavinu prava. Njemačka stoji iza obećanja evropska perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana”, istakao je Steffen Seibert, glasnogovornik Savezne vlade Njemačke.

Savezna kancelarka će, kako je najavljeno, na konferenciji 28. augusta oko 15:20 sati pozdraviti učesnike šefove vlada iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Hrvatske, Bivše jugoslovenske republike Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije. U nastavku će se održati radni sastanak.

Evropsku uniju će pred šefovima vlada zastupati predsjednik Komisije José Manuel Barosso. Nakon toga će u okviru radne večere od 18.30 do 20.30 sati uslijediti plenarna sjednica.

CentralnoGrijanje

S ciljem pripreme za Konferenciju šefova vlada, ministara vanjskih poslova i ministara ekonomskih poslova o Zapadnom Balkanu u Berlinu, 28. augusta, koja se održava pod pokroviteljstvom njemačke kancelarke Angele Merkel danas se u Cavtatu, pored Dubrovnika, u Hrvatskoj, održava neformalni sastanak premijera četiri države: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije na kojem će se razmijeniti mišljenja i usaglasiti zajednički stavovi.

U srijedu će se u Berlinu predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda sastati i sa premijerom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

(brzevijesti.ba)