Komšić, Izetbegović i Lagumdžija za opoziv konzula Pećanca

0
167

Predsjedništvo BiH sutra će u 13 sati u Sarajevu održati vanrednu sjednicu povodom istupa konzula BiH u Chicagu Branka Pećanca koji je 9. januara prisustvovao proslavi Dana Republike Srpske u Chicagu.

Sjednicu je sazvao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić koji će na sjednici zatražiti opoziv Pećanca.

Ranije se oglasio i član Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović koji je zatražio da Predsjedništvo po hitnom postupku opozove Branu Pećanca sa dužnosti, jer smatra da je zbog svog neprimjerenog javnog istupa koji grubo vrijeđa veliki broj građana Bosne i Hercegovine, nedostojan te dužnosti. U dopisu predsjedavajućem Komšiću,  Izetbegović je zatražio hitno sazivanje vanredne sjednice Predsjedništva.

Predsjedništvo BiH jedino je nadležno za imenovanje i razrješenje ambasadora i generalnih konzula naše zemlje. Izetbegović i Komšić će zasigurno na sutrašnjoj vanrednoj sjednici tražiti smjenu konzula Pećanca, međutim na takvu odluku srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović može podnijeti veto.

Ministar vanjskih poslova i dopredsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija smatra da Predsjedništvo BiH u okviru svojih nadležnosti mora sankcionirati Pećanca.  Lagumdžija je potvrdio da je uputio dopis i Predsjedništvu BiH u vezi sa “slučajem Pećanac”.

“Ispitali smo cijeli slučaj i odgovarajuće informacije prosljeđujemo Predsjedništvu BiH, te smatramo da Predsjedništvo u okviru svojih nadležnosti mora da reagira na odgovarajući način i sankcionira ovakvo  ponašanje. Prije svega sa stanovišta diplomatske tačke gledišta, on je napravio nešto što je nedopustivo u unutarnjoj komunikaciji jer to što je radio, radio je potpuno na svoju ruku čak nije ni informirao Ministarstvo vanjskih poslova, jer očigledno misli da treba da odgovara onome ko ga je postavio. To, nažalost, govori o prirodi naših odnosa ovdje, ali mi ćemo kao Ministarstvo učiniti sve da sprovedemo odluke Predsjedništva”, rekao je Lagumdžija.

Prema njemu, Predsjedništvo BiH je jedina adresa kad su u pitanju šefovi misija.

“Predsjedništvo BiH ga je imenovalo, Predsjedništvo i može da ga razriješi. Smatram da je nedopustivo da se šef misije ponio na način neprimjeren diplomatskoj praksi. Ne samo što se je obratio riječima koje su neprimjerene za čitavu BiH, nego je sa stanovišta Ministarstva napravio nešto što je neprihvatljivo u diplomatskoj praksi, a to je da  praktično nije obavijestio Ministarstvo ni gdje je bio, a kamoli šta je pričao. To je zato što smatra  da odgovara samo Predsjedništvu. Po Ustavu on odgovara samo Predsjedništvu BiH”, zaključio je Lagumdžija.

(Vijesti.ba)