Komisija za ljudska prava i slobode: Policija neadekvatno reagovala na ekalaciju protesta

0
119

Komisija za ljudska prava i slobode, nakon analize događanja  povodom protesta i na osnovu dostupnih činjenica prezentiranih od strane Načelnika PU Tuzla,  zauzela je slijedeće zaključke:

1. Komisija za ljudska prava i slobode smatra da je Policija neadekvatno reagovala u nastaloj situaciji eskalacije protesta, nakon što je došlo do povrjeđivanja kamermana RTV Slon.

2. Komisiji za ljudska prava i slobode je prezentirano da je nakon tog događaja, odnosno kada je oko 15 građana ušlo u zgradu Vlade TK-a, došlo do izrazito povećanog prisustva građana koji su se priključili protestima te nakon toga došlo do burnog reagovanja građana u smislu blokiranja  sjeverne i južne saobraćajnice, paljenja automobilskih guma  i daljih događaja koji su poznati javnosti.

3. Komisija za ljudska prava i slobode smatra da policija nije smjela odreagovati na način da isprovocira radnike i građane a što je nakon eskalacije protesta rezultiralo i prekomjernom upotrebom policijske sile, što je dodatno izrevoltiralo građane.

4. Komisija za ljudska prava i slobode,  u slučaju nastavka protesta, traži od predstavnika MUP-a i PU Tuzla da ne upotrebljavaju policijsku silu prema radnicima i građanima te da preduzmu maksimalne napore svakog policijskog službenika u cilju smirivanja bilo kakvih situacija koje mogu rezultirati dodatnim uznemiravanjem građana.

5. Komisija za ljudska prava i slobode  zahtjeva od nadležnih  policijskih i pravosudnih organa da se odmah puste na slobodu sva lica koja su lišena slobode te sugeriše da se obustavi vođenje prekršajnih postupaka protiv radnika i građana kao i eventualne krivične odgovornosti a kako bi se dodatno preventivno djelovalo u cilju izbjegavanja daljih protesta radnika i građana

6. Komisja za ljudska prava i slobode  traži od Kolegija Općinskog vijeća stalni nazor u slučaju nastavka protesta te predlaže i održavanje vanredne sjednice Općinskog Vijeća Tuzla.

7. Komisija za ljudska prava i slobode traži od svih nadležnih organa i institucija da pravovremeno obavještavaju zvaničnim informacijama javnost o svim događanjima u vezi aktuelnih protesta kao i u slučaju nastavka istih, jer je nedopustivo egzistiranje dezinformacija kao što je slučaj sa objavljivanjem u sredstvima informisanja da je jedna građanka preminula usljed protesta.

8. Komisija za ljudska prava i slobode  podržava u cijelosti zaključke Kolegija Općinskog  vijeća, te ujedno poziva sve zakonodavne i izvršne sudske organe  na svim nivoima u Državi da hitnim i adekvatnim djelovanjem poduzmu sve potrebne mjere u cilju zaštite radničkih i građanskih prava, jer je osnovni uzrok održavanja protesta i svih posljedica okolnost da su radnici i građani iz očaja na ulici tražili bar minimum prava za sebe i svoje porodice kojima je ugrožena egzistencija.

9. Komisija za ljudska prava i slobode će vršiti stalni monitoring daljih dešavanja i poduzimati sve potrebne mjere shodno ovlaštenjima posebno u cilju zaštite ljudskih prava i sloboba radnika i građana.

(Press OV Tuzla)