Kolinda Grabar-Kitarović: “Neću dopustiti da Bosnu i Hercegovinu prisvaja jedan narod”

RSD Sloboda

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da neće dopustiti da Bosnu i Hercegovinu prisvaja jedan narod.

Kazala je to za “Radio Vitez” tokom prekjučerašnje posjete pojedinim područjima BiH.

RMU Banovići

“Neću stati dok ne izborimo promjenu sramotnog izbornog zakona koji diskriminira naš narod. Na tome radimo i u tome ćemo uspjeti. Ne prihvatam podlu floskulu o tome da se Hrvatska miješa u unutarnja pitanja druge države. Ustav Republike Hrvatske nam nalaže skrbiti o našem narodu u Bosni i Hercegovini“, kazala je Grabar-Kitarović.

Nadalje, kaže ona, Hrvatska prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, čiji je Aneks 4 Ustav Bosne i Hercegovine, ima obavezu skrbiti o stabilnosti Bosne i Hercegovine, a te stabilnosti, tvrdi ona, nema bez punoga ostvarenja prava Hrvata u BiH.

“Oni koji narušavaju prava Hrvata su oni koji destabiliziraju Bosnu i Hercegovinu, državu u koju se toliko zaklinju. U meni vi, Hrvati Bosne i Hercegovine, uvijek imate prijatelja i saveznika, u mom uredu ste uvijek dobrodošli, za razliku od onih dugih 15 godina moje dvojice prethodnika, 2000.-2015. A neki drugi? Oni bi najradije da ne glasate, jer znaju da vaše povjerenje nikad neće imati“, rekla je hrvatska predsjednica.

 

(Radio Vitez)