Koliko “koštaju” pripreme za novu školsku godinu?

Iako početak školske godine djeca doživljavaju kao novi izazov, nove trenutke, te sa nestrpeljenjem očekuju nove školske dane, za roditelje početak školske godine znači nešto sasvim suprotno. Ako je suditi po izjavama roditelja, velika je to muka. Naime, potrebna su velika sredstva kako bi djecu spremili za školu, općenito govoreći, jedna prosječna plata.

Prepune police i ponuda za svačiji ukus, najkraći je opis tuzlanskih knjižara i supermarketa, koji su uprkos činjenici što je polovina avgusta spremni za navalu kupaca na školski pribor. Nermina Bubić majka je devetogodišnje djevojčice, koja će u septembru krenuti u treći razred. Ni ona, ni muž nisu zaposleni. No, ne žali se. Kaže da  pripreme za novu, krenu već krajem prethodne školske godine.

„Cijene pribora su slične kao i prošle godine, a za udžbenike ne znam,ako budu ko i prošle godine bit će nekako solidno, jer gleda se i na to da roditelji spreme djecu, i kako tako da nam olakšaju.“

Udar na kućni budžet prije početka školske godine je neminovan. U teškoj ekonomskoj situaicji koja vlada ne samo u našoj , nego i u susjednoj zemlji, roditelji se odlučuju i na kupovinu polovnih udžbenika.

„Lakše mi je bilo u prvi kad je išla jer sam dobila knjige od škole. Prvačići su dobijali, a u drugom smo kupili radne sveske, dodatke, mada moglo je to sve proći bez toga.“, dodaje Bubić.

CentralnoGrijanje

Svake godine cijene školskog pribora se relativno promijene. Tako se cijene običnih malih svesaka uglavnom kreću od 0,45 KM pa naviše, vodenih bojica od 1,20 pa do 5 KM, olovke od 0,30  dok cijene školskih torbi variraju ovisno o proizvođaču koji ujedno diktira i kvalitet.

Za spremanje djece za novu školsku godinu neophodna je jedna prosječna plata, u najmanju ruku minimalna. Prvačićima treba baš sve i za njih se kupuju najčešće skuplje stvari, a za stariju se djecu ipak gleda da je jeftinije i često se kupuje na akcijama, kažu neki roditelji, te ističu da novi troškovi poput troškova osiguranja, koje nije obavezno, zatim užina u školskoj kuhinji otežavaju situaciju.

U prosjeku za užinu roditelji svaki dan izdvoje od jedne do dvije KM, i ako sve to pomnožimo sa brojem dana u jednom mjesecu, to je već značajna cifra. Obzirom da je za roditelje koji školuju dvoje ili više djece potrebno i više novca, mnogi su prinuđeni i na podizanje kredita. Već težak život naših sugrađana dodatno otežavaju i konstantne reforme obrazovanja, kao i više udžbenika različitih autora  za jedan školski predmet.

(RTV Slon)