Koliko građani kupuju: Kvalitet sve više prelazi u kvantitet

0
23

Kupovna moć građana  Bosne i Hercegovine  tri puta je manja od prosjeka u Evropskoj uniji, odnosno za 70 posto je slabija od prosjeka u zemljama Unije. Stoga ne iznenađuje činjenica da je kupovina kvalitetnijih a samim tim i skupljih životnih namirnica, za neke građane BiH postala luksuz.

„Sve manje i manje se troši, ta potrošačka korpa koja bi bil obavezna za standarde EU za četveročlanu porodicu se smanjuje“, ističe Mesud Lakota, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača BiH.

Kvalitet sve više prelazi u kvantitet, upozorava Lakota. Sve više postaje bitno šta je jeftino, a ne šta je kvalitetnije.

„Kada su u pitanju cijene prehrambenih artikala, ima nekih artikala za koje su cijene malo porasle, ali ima i nekih proizvoda koji su znatno jeftiniji, u smislu sezonskih proizvoda, voća i povrća“, dodaje Lakota.

No, male ili neredovne plaće, velika nezaposlenost, minimalne penzije, dovele su do toga da, čak i po nižoj cijeni, nije moguće kupiti neki proizvod koji nije prijeko potreban domaćinstvu.

Postoje pokazatelji prema kojima su sve više u trgovinama zastupljeni proizvodi od brašna, tjestenina, krompir i slično, što je najbolji pokazatelj koliko kupovna moć građana opada. S druge strane, napominje Lakota, naša zemlja sve se više suočava sa problemom uvoza, zbog čega domaća proizvodnja nije zaštićena. Trenutno smo u takvoj situaciji da trenutno nemamo nikakvih sistemskih rješenja za rješavanje problema građana, te se ne očekuje ni brz oporavak, zaključuje naš sagovornik.

(rtv slon)