Koliko će zaista poskupiti polaganje vozačkog ispita u BiH?

0
13

Cijene vozačkih ispita trebale bi biti puno veće, ali o tačnom iznosu ne može se još govoriti, kazao je u izjavi za Dnevni avaz Zdravko Ivić, član Upravnog odbora Asocijacije autoškola BiH.

Što se tiče informacija koje su se u posljednje vrijeme pojavile na društvenim mrežama o drastičnom skoku cijena obuke i polaganja vozačkih ispita, Ivić ne spori mogućnost da će trebati više novca za vozačku nego do sada, ali ne vidi razlog da taj skok cijena bude i do 500 maraka, kao što se spominje posljednjih dana.

– Ljudi iz nekih organizacija se lažno predstavljaju, a nemaju sve zakonski regulirano, prodaju vozačke dozvole. Oni samo pokušavaju isprepadati buduće vozače i ja ne vjerujem da može doći do drastičnog poskupljenja – rekao je Ivić.

Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH priprema novi pravilnik o obuci i ispitima za stjecanje vozačke dozvole.

– Kvalitet obuke je pao, pa je pala i sigurnost u saobraćaju. To se treba popraviti, a i cijene časova će biti zagarantirane, tako da će biti zaštićene i škole koje rade po zakonu i budući vozači. Ovakvim načinom rada mogao bi se suzbiti i kriminal – kazao je Ivić.

(Haber)