Ko su najveći donatori među poslovnim ljudima u 2013. godini

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg i njegova supruga predvode američku listu filantropa za 2013. godinu, doniravši gotovo milijardu dolara.

Prvih 50 donatora darovalo je prošle godine 7,7 milijardi dolara ili četiri posto više nego godinu ranije, zahvaljujući oporavku Wall Streeta, piše taj list, prenosi Hina.

Zuckerber i supruga Priscilla Chan novac su darovali fondaciji Silicon Valley Community Foundation koja daje subvencije za lokalne potrebe. Drugi na listi je George Mitchell koji se obogatio u industriji prirodnog plina. Mitchell, koji je umro u julu prošle godine, ostavio je 750 milijuna dolara porodičnoj fondaciji koja pokušava umanjiti štete frakcioniranja plina za okoliš.

CentralnoGrijanje

Osnivač Nike-a Phil Knight i supruga Penelope darovali su 500 milijuna dolara za istraživanje raka fondaciji sveučilišta u Oregonu i zauzeli treće mjesto Croniclleove liste.

Fakulteti, fondacije i bolnice dobile su najviše donacija vrijednih milijardu dolara i više, a slijede ih medicinski istraživački centri, umjetničke organizacije i udruge za pomoć građanima.