Ko ne skače mrzi Bosnu! Igrat ćete polufinale SP!

0
94

Svaki potez selektora Safeta Sušića i njegovih igrača na prvom treningu za SP jutros u Hrasnici pomno su pratili i novinari iz Njemačke, Japana, Francuske, Švedske, Austrije..

Interesovanje medija za pripreme fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine za prvi nastup na nekom od velikih takmičenja, predstojećem Svjetskom prvenstvu u Brazilu, je ogromno. Vidjelo se to i na jutrošnjem prvom treningu kojem je prisustvovalo više desetina novinara iz različitih zemalja, ali i kontinenata, javlja Anadolu Agency (AA).

Reporterka njemačkog radija: Nikada nisam upoznala prijatne ljude kao u Bosni

Svaki potez selektora Safeta Sušića i njegovih igrača pomno su pratili i novinari iz Njemačke, Japana, Francuske, Švedske, Austrije… Popularnim Zmajevima svi daju šanse za plasman u drugi krug Mundijala, a ima i onih koji prognoziraju senzaciju. Sve kolege jedinstvenog su stava da Bosna i Hercegovina prelijepa zemlja i da u njoj žive odlični ljudi.

“Prvi put sam u BiH. Nikada nisam upoznala prijatnije ljude, kao vas, ovdje u Bosni. Gdje god krenem i dođem, svugdje me svi dočekaju na ljubazan i prijatan način. Svi mi pomažu. Hvala im. Nadam se da ćemo i mi Nijemci prihvatiti Bosance kao što sam i ja lijepo prihvaćena u Sarajevu”, rekla je za Anadolu Agency

Katrin Lechler, novinarka koja sa priprema reprezentacije BiH izvještava za državni radio Njemačke.

Kaže, na SP uz svoju zemlju, posebne simpatije imat će prema BiH.  

“Hoću, sigurno ću navijati za Bosnu”, istakla je Lechler, a na pitanje zna li kako se navija za BiH, simpatično je otpjevala: Ko ne skače mrzi Bosnu, uz veliki osmijeh.

Lecher je pratila i martovsku prijateljsku utakmicu u Innsbrucku, u kojoj je BiH poražena od Egipta, rezultatom 0:2. Oduševili su je tada bh. navijači.

“Pratim pripreme BiH za SP već duže vremena. Sve mi je interesantno. Moj junak je Ermin Bičakčić, koji živi u Njemačkoj i govori njemački jezik”, poručila je Lechler, koja veoma dobro govori jezike naroda u BiH.

Japanac “stalni gost” u Sarajevu: Protiv Argentine osvetite Ivicu Osima

Još jedan “stari gost” bio je jutros na, kako su ga mnogi nazvali, historijskom treningu BiH. Riječ je poznatom japanskom novinaru i publicisti Kimuri, autoru bestsellera o Ivici Osimu, knjizi prodanoj u 400.000 primjeraka. Posljednjih mjeseci reporter japanske javne TV NHK, gotovo kao i bh. novinari, prati dešavanja u državnom timu jedinom debitantu na narednom SP.

“Bosanska reprezentacija na mene je ostavila jak utisak po jedinstvu u igru. Ivica Osim nekada je kao selektor vodio Jugoslaviju i na SP u Italiji u četvrtfinalu izgubio je od Argentine. U Brazilu očekujem da se Bosna u ime Ivice Osima revanšira Argentincima”, rekao je Kimura, te naglasivši da se ne šali, istakao:

“Lično, mislim da će BiH biti među četiri najbolje reprezentacije na SP, da će igrati polufinale. Polufinalni par činit će Japan i BiH.”

Traquet iz “L’Equipea”: BiH će ispasti od Francuske

U društvu reportera državnih i privatnih inostranih TV i radio-stanica danas u Hrasnici našao se i novinar prestižnog  francuskog lista “L’ Equipea” Alban Traquet. Raspitivao se zašto se BiH priprema u Hrasnici, zašto igra domaće utakmice u Zenici, kakva je atmosfera u i oko reprezentacije BiH.

“BiH je dobra reprezentacija. Postoji mogućnost da igramo u četvrtfinalu SP u Brazilu. Vjerujem da ćete proći u drugi krug, a onda nadam se ispasti od nas Francuza”, kroz smijeh je izjavio Traquet za Anadolu Agency.

(AA)