Ko je prevarant koji se lažno predstavlja kao reis Kavazović!?

0
123

Alija Muharemović poznati je prevarant koji od svog „biznisa” ne odustaje skoro 25 godina. Rođen je 1968. u naselju Moluhe u Tuzli. Po zanimanju je moler, a kao prevarant je u MUP-u TK prvi put obrađen još 1988.

– Riječ je o čovjeku koji je prevare doveo do savršenstva. Prije rata nudio je ljudima zaposlenje za novac, nudio pribavljanje dokumenata, razne usluge i uglavnom je u tome uspijevao. Kada je počeo rat, njegove žrtve bili su razni komandanti, logističari, tadašnji političari – kaže „Avazov” izvor iz MUP-a TK.

Tokom rata, priča naš sagovornik, niko ne zna kojim putem, Muharemović je telefonom dobio samog predsjednika Aliju Izetbegovića. Predstavio se kao general i tražio da mu istog dana pošalju novac u Tuzlu jer je dovedena u pitanje odbrana slobodne teritorije.

– U Sarajevu su se uznemirili te su, s obzirom na to da ranije nisu čuli za ime „generala Muharemovića”, pozvali Komandu Drugog korpusa i pitali šta se to događa i ko je dotični general. Tada se saznalo da je riječ o prevarantu. Prevare u ratu najlakše je ostvarivao predstavljajući se kao ratni hirurg ili lokalni komandant – priča naš sagovornik.

Posljednjih godina, Muharemović se nerijetko predstavljao kao advokat. Mnogima je uzeo novac da bi ih, tobože, branio na suđenjima. Nudio se kao svjedok i posrednik u slučajevima suđenja ratnih zločina.

Prema riječima našeg izvora, već godinu-dvije za prevare uglavnom koristi bolest djece za čije se liječenje javno “skuplja” novac.

Poziva telefonom biznismene, direktore raznih preduzeća… predstavljajući se kao premijer, načelnik općine, predsjednik nekog udruženja ili kao predsjednik medžlisa, muftija… moleći da mu se na račun hitno pošalje prijeko potrebna pomoć. U posljednje vrijeme prevarant se predstavlja kao reisu-l-ulema IZBiH Husein ef. Kavazović.

Muharemović je hapšen nekoliko puta, prijavljivan i osuđivan na zatvorsku kaznu. Njegov svaki izlazak na slobodu podrazumijevao bi novu metodu prevare građana.

(Avaz)