Ko je momak za kojim ludi cijeli Holiwood?

Visok je svega 34 centimetra i težak 3,85 kilograma, ali Oscar u svoj svojoj ćelavoj, pozlaćenoj slavi, predstavlja sveti gral Holiwooda.

Čuvena statua stvorena je 1929., dvije godine poslije osnivanja američke Akademije za film i nauku po nalogu šefa studija MGM Luigi Mayer.

Ideja je potekla od umetničkog direktora MGM-a Cedric Gibbons a umjetnik iz Los Angelesa George Stanely je napravio prvu statuu viteza koji stoji na rolni filma i drži krstaški mač.

Iako će se 2. marta Oscari dodjeljivati u desetine kategorija, Akademija uvijek ima “višak” Oscara u slučaju da dobitnika bude više – naročito producenata koji dobijaju Oscara za najbolji film.

oscar2

Ko je kumovao Oskaru?

Oscari se zapravo zovu Akademijine nagrade za zaslugu, ali legenda kaže da je bibliotekarka Akademije (a kasnije i izvršni direktor) Margaret Herrick primijetila da statue liče na njenog ujka Oscara.

CentralnoGrijanje

Akademija taj nadimak nije zvanično usvojila do 1939. ali su se nagrade tako nazivale još od 1934. kada je holivudski novinar Sidney Skolsky upotrebio termin za prvu pobjedu Katharine Hepburn u kategoriji najbolje ženske uloge.

Na postolje je ugraviran serijski broj svake statue kao i pločica sa imenom vlasnika i Oscari, piše AFP. Ne mogu da se prodaju, poklanjaju ili prebacuju bilo kome ako prethodo nisu ponuđeni Akademiji.

Akademija ima pravo da ih kupi za 10 dolara i 2008. je pobijedila u pravnoj bici sa nasljednicima Merry Pickford koji su željeli da prodaju njenog Oscara.

Godine 1993. Oscar koji je 1945. dobila Joan Crawford za “Mildred Pierce” prodat je na aukciji za 68.500 dolara, a u decembru 2011. statua Orsona Vellsa za kultni “Građanin Kejn” otišla je za 861.000 dolara.

U početku, male figure bile su pravljene od pozlaćene bronze, ali je taj postupak odbačen nekoliko godina kaznije u koristi takozvanog britanija metala koji se potom prevlači bronzom pa niklovanim srebrom i konačno 24-karatnim zlatom.

Zbog nestašice metala u Drugom svjetskom ratu, tri godine su dodeljivani Oscari od gipsa koji je bio premazan zlatnom bojom, a poslije rata dobitnicima su statue zamenjene pozlaćenim.

Statue od 1982. pravi čikaška kompanija R.S. Ovens i koštaju oko 18.000 dolara po komadu, piše B92.net