Kličko: Vlada plaća ljude da izazovu nerede kako bi opozicija bila diskreditirana

0
112

Sukobi između demonstranata i policije u centru Kijeva nastavljeni su i danas uprkos niskim temperaturama od minus 10 stepeni Celzijusovih. Antivladini demonstranti bacali su molotovljeve koktele, kamenice i petarde na policiju koja je uzvratila ispaljivanjem gumenih metaka i šok bombi, ali i hapšenjima.

Demonstranti su, također, palili automobile tokom sukoba s policijom, a drveni katapult koji su demonstranti napravili rano jutros je policija uništila, prenijela je RIA Novosti.

Ministarstvo unutarnjih poslova Ukrajine saopćilo je da je više od 100 policajaca povrijeđeno u sukobima s demonstrantima, dok su gradski zvaničnici rekli da su 104 demonstranta povrijeđena, od kojih su 44 smještena u bolnicu.

Ima izvještaja da je došlo do sukoba i između opozicionih aktivista i huligana, poznatih kao “tituški” u Ukrajini, plaćenih da izazivaju nasilje i da uništavaju imovinu.

Lider opozicije Vitalij Kličko je u današnjem saopćenju naveo da vlada plaća ljude da izazovu nerede kako bi opozicija bila diskreditirana i kako bi bio pripremljen teren za slamanje protesta.

Kličkova portparolka Oksana Zinovjeva je jutros na svom facebooku napisala da je Kličko lično razoružao, pritvorio i ispitao dvojicu “tituški”.

Janukovič je u televizijskom obraćanju naciji u ponedjeljak rekao da sukobi između policije i antivladinih demonstranata predstavljaju prijetnju temeljima cijele zemlje.

-Vaše učestvovanje na masovnim protestima sam posmatrao s razumevanjem, izražavao sam spremnost da se pronađe način za razrješenje postojećih kontradikcija – rekao je ukrajinski predsjednik. Od kraja novembra opozicioni aktivisti drže centar Kijeva u blokadi, zbog iznenadne odluke vlade da ne potpiše sporazum s EU i okretanja ka Rusiji.

Kličko je pozvao stanovništvo širom Ukrajine da dođe u Kijev i pomogne u svrgavanju predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča, prenosi Tanjug.

Vlada je formirala specijalnu komisiju čiji je zadatak da razriješi krizu, a ukrajinski glavni tužilac Viktor Pšonka zatražio je od demonstranata da prekinu “masovne nerede”, označivši ih kao zločin protiv države.

(FENA)