Kina testirala ‘neodbranjivo’ oružje

0
95

Kina je testirala hipersonično oružje DF-ZF, za koje, kako navodi azijsko-pacifički portal Diplomat, trenutno ne postoji odgovarajuća odbrana.

Prema najoptimističnijim prognozama, projektil bi mogao da bude operativan do 2020. godine, prenosi Tanjug.

“Jedrilicu, koja je letjela brzinom od nekoliko hiljada kilometara na sat, pratio je satelit jer je letjela duž ivice atmosfere”, naveo je zvaničnik Pentagona.

Kina je to oružje testirala ukupno sedam puta. Prethodno lansiranje DF-ZF, ultrabrze rakete koja navodno može da prodre kroz odbrambeni sistem Sjedinjene Američke Države, izvršeno je u novembru 2015, prenosi RTS.

DF-ZF navodno može da razvije brzinu od čak 12.359 kilometara na sat. Ova raketa sa bojevom glavom kruži na samoj granici između svemira i atmosfere, na gotovo 100 kilometara iznad zemlje, i to pomoću velikih balističkih raketa, bustera.

Velike brzine

Jednom kada dostigne tu visinu, ona počinje da “jedri” po relativno ravnoj trajektoriji i ubrzava do 6.173 kilometra na sat.

Vojni zvaničnici SAD potvrdili su u junu 2015. godine da je DF-ZF uspio da izvede “ekstremne manevre” tokom probnog leta.

Ono što ovu letjelicu čini posebno opasnom jeste što ne postoji adekvatna odbrana protiv tog novog hipersoničnog oružja.

Letjelica može biti postavljena na balističkim raketama kratkog ili interkontinentalnog dometa i mogu da prodru kroz brojne slojeve zračne odbrane.

Stručnjaci pretpostavljaju da je Kina i dalje gotovo dvije decenije daleko da do kraja razvije projektil DF-ZF, mada neki analitičari smatraju da bi novo oružje moglo biti operativno već 2020. godine.

Izvor: Al Jazeera