Kim Jong-un nakon tetka dao smaknuti sve njegove rođake

0
111

Nakon što je Kim Jong-un naredio smaknuće generala i svog tetka Janga Songa-thaeka, čini se da je ista sudbina snašla i sve njegove krvne rođake, javlja južnokorejska agencija Yonhap.

Smaknuti general nekad je bio sjevernokorejski ‘broj dva’ i praktično je upravljao zemljom dok je Kim bio premlad nakon smrti Kim Jong Ila. Ubili su ga 12. decembra, a navodni razlog je bio planiranje puča u kojem je sa svojim pristašama htio svrgnuti mladog vođu. Kim Jong-un je za njega govorio da je “ljudsko smeće” i “gori od psa”, a vjeruje se da je razlog eliminacije svih rođaka taj da se demonstrira odlučnost u borbi protiv same pomisli na pobunu, prenosi Russia Today.

Generalova jedina kći 2006. je počinila samoubistvo, tako da je osveta usmjerena na druge rođake.

Agencija Yonhap navodi da su ubijeni njegova sestra i šogor koji je bio veleposlanik na Kubi te Jangov nećak koji je bio veleposlanik u Maleziji. Ubili su i njegova dva sina stara oko 20 godina.

Diplomate su navodno povukli još u prosincu te su smaknuti nakon visokorangiranog rođaka. Vjeruje se da je Kimova teta i supruga ubijenog generala i dalje u komi nakon operacije na mozgu.

(24sata.hr)