Kijev poput ratne zone: Najmanje 26 poginulih

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je dužnosnike EU da opozicione čelnike nagovore na pregovore s vladajućima. Kazao je i kako bi se opozicija trebala odmaknuti od radikalnih skupina. Prema informacijama Reutersa Evropska investicijska banka zaustavila je sve svoje aktivnosti u Ukrajini.

General Zamana rekao je ranije ovog mjeseca za AFP kako “nitko nema pravo koristiti vojsku kako bi ograničili prava građana”. Je li odbijanje naredbi da vojskom krene na prosvjednike razlog smijene?

Ukrajinski predsjednik smijenio je glavnog zapovjednika oružanih snaga Volodymyra Zamana. Na njegovo mjesto dolazi Yuriy Ilyin, bivši zapovjednik ukrajinske mornarice. Nije poznat razlog smijene Zamana, javlja BBC.

Ukrajinski prosvjednici vratili su kontrolu nad uredom pošte na Trgu neovisnosti. Prosvjednike su u utorak iz te zgrade istjerale sigurnosne snage, javlja AP.

Iz Ministarstva obrane kazali su da će antiteroristička operacija biti provedena u skladu s zakonima, a u kojima se dozvoljava upotrebu oružja i “posebnih mjera” pod kojima se podrazumijeva pretraga građana i vozila te ograničenje kretanja istih.

Nakon što je Ministarstvo obrane objavilo na svojim stranicama da će u operaciji najvjerojatnije koristiti vojsku, prosvjednici su poručili vojsci da ostane izvan sukoba. Oporbeni političari citirali su Ustav prema kojem je vladajućima zabranjeno poslati vojsku da napadnu civile.

Poginulo 26 osoba

Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) objavila je u srijedu da pokreće “antiterorističku operaciju” u zemlji, nakon porasta nasilja u kojem je u Kijevu poginulo najmanje 26 osoba.

CentralnoGrijanje

“Ekstremističke i radikalne skupine prijete životima milijuna Ukrajinaca”, tvrdi SBU u priopćenju. “U tom kontekstu, služba sigurnosti i antiteroristički centar Ukrajine su u srijedu odlučili pokrenuti antiterorističku operaciju na ukrajinskom teritoriju”, dodao je.

“Danas smo svjedoci požara, ubojstva, otmica, zastrašivanja sa zločinačkim svrhama, uz uporabu vatrenog oružja”, kaže SBU. “Više od 1.500 komada vatrenog oružja i 100.000 komada streljiva je od utorka u rukama zločinaca”, tvrdi isti izvor.

Ukrajina je sada suočena s konkretnim terorističkim djelima, ocijenila je SBU.

U žestokim sukobima u utorak u Kijevu između oporbenih prosvjednika i policajaca poginulo je 26 osoba, što je navelo Europu za povisi ton i zaprijeti sankcijama odgovornima za represiju.

Janukovič poručio opoziciji: Odvojite se od radikala!

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič pozvao je u srijedu vođe opozicije da se odvoje od radikala te ih upozorio da će u suprotnom s njima “drukčije razgovarati”, javio je Reuters.

Sukobi policije i prosvjednika nastavljeni su i ujutro – Kijevom odjekuju eksplozije, policija pokušava zauzeti prosvjednički kamp na središnjem trgu, dok prosvjednici postavljaju gume kao barikade i pale ih. Prema posljednjim informacijama ozlijeđeno je čak tisuću osoba, od koji je više od 200 hospitalizirano.

(Vijesti.ba)