Kakva je istorijska jezgra Tuzle?

Istorijska jezgra grada je posebna atrakcija za svakog turistu, i to posebno u proljeće, ljeto i jesen.Tuzla je već poprimila epitet poželjne turističke destinacije kako za domaće tako i za strane turiste.

Trg slobode, Soni trg, Korzo, park sa spomenikom Tvrtka Kotromanića- prvog bosanskog kralja, uz 180 kulturnih događaja, 2013. godine su Tuzlu predstavili u najljepšem svjetlu. Općinska vlast je napravila i regulacioni plan za uređenje istorijske jezgre grada, a nakon realizacije pomenutog , prema riječima načelnika Jasmina Imamovića, tuzlanska istorijska jezgra grada će biti najljepša u BiH.

„Iako mi zbog nedostatka sredstava nismo dovršili sve, dakle vidite da smo u toj obnovi istorijske jezgre preskočili Kino Centar i jednu zgradu blizini Kapije. Kino Centar je preskočen zbog restitucije, zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa, inače bi mi tu lako našli zainteresiranog investitora i lako riješili taj problem“- kazao je Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla.

CentralnoGrijanje

Općina Tuzla ima u planu uklanjanje stare zgrade Općine Tuzla, gradnji mini hotela, uređenje stare gradske ulice i rješavanje problema stare pošte.

„Imamo mi dalje projekte natkrivanja određenih dijelova grada, bogaćenje istorijske jezgre i njenog daljeg povezivanja. Mi smo sa mostom već povezali Trg slobode i Panonska jezera“- ističe Imamović.

U budućnosti je planirana izgradnja i pješačkog mosta od gradskog parka prema slanim jezerima koja svojom ljepotom plijeni na stotine hiljade gostiju svake sezone.  Tuzla je lijepa i u zimskm periodu, posebno središnji dio grada.
(RTV Slon)