Kako ugrijati hladne ruke i stopala: 3 načina da se zagrijete u ledenim danima

0
36

Hladne ruke i noge posljedica su slabije cirkulacije, evo kako da se ugrijete!

Hladno vrijeme, snijeg i jak vjetar naročito teško padaju onima sa slabom cirkulacijom, koji se smrzavaju i pod toplim jorganom. Međutim, čak i najhladnije šake i stopala mogu da se zagriju uz pomoć ovih lakih trikova, a većinu “opreme” svi imaju u kuhinji, piše “Blic“…

“Kod starijih osoba, cirkulacija je kompromitovana usljed arterioskleroze, te dolazi do hladnoće nogu. “Minusu” u stopalima doprinosi i manjak kretanja u zimskom periodu, a baš je fizička aktivnost ta koja pospješuje protok krvi. Za starije osobe, vuna je idealna i svaki put kada ustanu iz kreveta, oni bi trebalo da preko pamučnih čarapa navuku vunene“, kaže dr Nada Macura.

Bez obzira na godine, zimi stopalima naročito prija kupka.

“Naizmjenično opuštanje stopala u mlakoj i toploj vodi, posutoj morskom solju ili mirišljavim kristalima, pospješiće cirkulaciju, baš kao i vreo tuš, poslije koga bi bila idealna šolja vrućeg napitka, da zadrži toplinu i spolja i iznutra“, kaže dr Macura i dodaje da su napolju rukavice i dalje nezamjenjiva zaštita.

I mladi mogu da se smrzavaju, i to ne samo osobe koje pate od Rejnodovog sindroma, te im sužavanje krvnih sudova izaziva grčeve, bolove u poplavelim šakama.

“I oni, a i drugi hladnoruki, cirkulaciju mogu poboljšati masažom. Hranljiva krema prije spavanja, a možda i mlijeko za tijelo za podlaktice i nadlaktice, dobro će doći i krvnim sudovima i koži. Ja sam veliki pobornik masaža, jer vi njome postižete da vam periferna cirkulacija funkcioniše isto kao i centralna, zapravo vraćate zapostavljenu krv u kapilare, a crvenilo kože je momentalni dokaz za to“, kaže doktorica.

Postoje i određene namirnice koje poboljšavaju protok krvi – na vrhu liste je začinjena hrana.

“Najbolja je ljuta papričica – em je prepuna vitamina C, em dobra da zagrije organizam. Ko voli ljuto, zna da mu nakon nekoliko zalogaja vrlo brzo poraste temperatura. Naš kiseli kupus, naročito onaj posut tucanom paprikom, kao i biber, đumbir, hren i topla pileća supa takođe će ubrzati rad srca, ugrijati nas i ojačati imunitet“, savjetuje Macura.

Osim hrane, vode (koja doprinosi regulisanju temperature tela) i toplih napitaka, prestanak pušenja i ispijanje kafe mnogo pomažu pri bržem zagrijavanju.

“Nikotin sužava krvne sudove, te pušenje cigareta utiče ne samo na žutu boju kože, nego i na cirkulaciju i zimi se više smrzavate. Velika je zabluda da alkohol održava telo toplim. To je kratkotrajan osjećaj, jer alkohol ubrzo počne da hladi, te njime nikako ne treba trljati tijelo koje je prethodno bilo izloženo hladnoći“, dodaje doktorica.

Svojim pacijentima koje pate od hladnih nogu ona takođe savjetuje da limun ne cijede u vreo čaj, jer se tako gube njegova svojstva, da ako su alergični na vunu, napolju koriste nepromočive vjetrovke, da se aktiviraju što više mogu i, ako su u mogućnosti, časte sebe dobrom masažom.

(Haber)