Kako skuhati dobru kafu?

0
230

Izvucite ono najbolje iz zrna kafe – smeđi napitak pretvorite u poseban užitak uz par korisnih savjeta

Svi znaju skuhati kafu, no razlike u kvaliteti su velike. Postoji niz zamki na koje treba obratiti pažnju ukoliko svoju ritualnu šoljicu kafe želite pretvoriti u poseban užitak. Pritom ne mislimo na instant kafe, nego prave kafe koje možemo samljeti kod kuće ili kupiti mljevene.

Gdje čuvati kafu?

Kafu čuvajte na suhom i hladnom mjestu, u posudi koja ne propušta zrak kada se zatvori. Postoji mit koji kaže da je kafu najbolje držati u frižideru, međutim to nije tačno – kafa u frižideru gubi aromu i upija mirise ostalih namirnica. Kupujte manje količine koje ćete u dogledno vrijeme i potrošiti (kafa u zrnu duže ostaje svježa od mljevene kafe).

Temperatura vode

Kafu nije dobro šokirati kipućom vodom. Ukoliko pripremate tursku kafu, u džezvu stavite hladnu vodu a na vrh odgovarajuću količinu mljevene kafe (uglavnom jednu kašičicu po osobi i još jednu “za džezvu”). Ostavite na vatri dok ne zakuha (kafa će se tada “dignuti”). Ukoliko pripremate french press, pričekajte 15-tak sekundi da se kipuća voda smiri, a temperatura spusti. Tek tada vodu prelijte preko kafe.

Tvrdoća vode

Tvrdoća vode bitno utječe na kvalitetu napitka. Što je voda tvrđa, to je kafa lošija. Profesionalni automati za kafu stoga već imaju ugrađene filtere za vodu, a kvalitetu vode kod kuće također možete regulirati odgovarajućim filterima.

Koliko kafe koristiti?

Količina zapravo ovisi o jačini koju želite u šoljici. Kao što je navedeno, kod turske kafe se uglavnom stavlja jedna kašičica po osobi i još jedna dodatna “za džezvu”. Računajte da vam po šoljici treba oko osam grama kafe. Kafa za espresso ili tursku kafu mora biti sitno mljevena, dok je za french press potrebno grublje mljeveno zrno.

Mlijeko 

Svježe, punomasno mlijeko svakako je najbolji izbor. Trajno mlijeko mijenja okus kafe, a mlijeka s niskim udjelom masnoće kafu će samo razvodniti.

(cafe )