Kako prehrana utječe na zdravlje žuči

Kako prehrana utječe na zdravlje žuči

RSD Sloboda

Žučni kamenci su najčešća bolest žučnih puteva. Radi se o jednoj od ozbiljnijih i bolnijih tegoba, koje vrlo često završe operacijom. Istraživanja su pokazala da gotovo 10 posto ukupne populacije ima žučne kamence, a kod žena se pojavljuju čak dva puta češće. U posljednje vrijeme napada sve mlađe osobe.

Važna uloga

Prehrana igra važnu ulogu u stvaranju kamenaca, pogotovo prehrana bogata masnoćama i ugljikohidratima. Savjetuje se da nekoliko malih obroka rasporedite na čitav dan, uključujući i one večernje obroke. Ovo će pomoći vašem žučnom mjehuru da se stalno prazni te će se na taj način i spriječiti stvaranje kamenaca.

  • Konzumirajte nemasno mlijeko (do jedan posto mliječne masti) i mliječne proizvode s niskim udjelom mliječne masti.
  • Izbjegavajte crveno meso u jelovniku, zamijenite ga piletinom, puretinom i ribom.
  • Jaja konzumirajte vrlo rijetko te u potpunosti izbacite žumance.
  • Uključite puno voća, povrća i prirodnih sokova u prehranu.
  • Posebno su dobre nemasne juhe, mrkva, karfiol, špinat, bijela riba, kakao.

Bijeli šećer

  • Izbjegavajte bijeli šećer i slatkiše, kofein i čokoladu, kao i mahunarke i svu ostalu hranu koja nadima.
  • Izbjegavajte nagle promjene tjelesne mase.
  • Neka se prehrana, uglavnom, sastoji od svježe, sirove i neprerađene hrane. Izbjegavajte prženu hranu u svim oblicima.
  • Namirnice koje biste trebali izbjegavati su: suhomesnati proizvodi, margarin, sardine, sirevi, krompir, krastavci, kelj, kupus, repa, dunje, dinje, lubenice, orasi, lješnici, bademi, paprike, feferoni, jaki začini, kao i sva alkoholna pića, a posebno ona „žestoka“.

(Avaz)