Kako građani mogu učestvovati u biranju članova Vlade TK?

0
67

Nakon protesta održanih u Tuzli, Kolegij Skupštine TK je na sastanku sa predstavnicima neformalne facebook grupe „UDAR“, Udruženja nezaposlenih Tuzlanskog kantona „Bolje sutra“ i Udruženja nezaposlenih socijalnih radnika, prihvatio sve zahtjeve građana.

Naredni korak je imenovanje članova Vlade, a kandidati mogu biti samo oni koji nikada nisu bili u nekoj političkoj stranci, odnosno nisu imali mandat. Svim zainteresovanim građanima omogućeno je učestvovanje u tome.

„Mogu napismeno dostaviti za nekoga za koga oni misle da je pogodan za tu poziciju na adresu Skupštine TK, a te osobe će se uzeti u razmatranje, provjeriće se njihova karijera“, ističe Aldin Širanović, neformalni vođa protesta u Tuzli.

Ovo je sada, dodaje Širanović, korak kada narod može da izabere one predstavnike koje želi. Nakon što dođe do imenovanja članova Vlade TK, slijede naredni koraci. Jedan od njih je i smanjenje plate kantonalnih službenika, te ukidanje određenih beneficija.

“Odricanje svih primanja, to će biti naš glavni zahtjev, svih primanja, paušala, komisija i svega ostalog što primaju parlamentarci, te da se njihova plata svede na dvije prosječne plate, znači na 1.500 KM, dodaje Širanović.

Time bi se, ističe Širanović, ostvarila velika ušteda u Budžetu TK. Kako kaže, vrijeme je da se napokon počnu zapošljavati mladi ljudi, da se građanima omogući život dostojan čovjeka, što je bio i jedini cilj protesta u Tuzli. Nakon formiranja nove Vlade, zahtjev će biti formiranje ekspertnog tima, koji će se sastojati od stručnjaka iz raznih oblasti.

„Koji nisu ni u jednoj stranačkoj partiji, ne korumpiranih osoba, ne želimo nekog tajkuna na vlasti, koji ne plaća svojim radnicima plate, a da nam vodi Kanton“, kazao je Širanović.

Zajednička je opredijeljenost organizatora protesta i predstavnika Skupštine TK da se stanje mijenja i popravlja u skladu sa ustavom i zakonom. Prvi koraci za rješavanje situacije su učinjeni i svi su saglasni da se problemi rješavaju dijalogom. Posljedni zaključak je da treba nastaviti kontinuirano raditi i razgovarati radi što bržeg iznalaženja najboljih i najefikasnih rješenja, navodi se u zaključcima Kolegija Skupštine TK sa organizatorima protesta.

(RTV Slon)